Atopowe Zapalenie Skóry

AZS – testy diagnostyczne cz. 1

AZS - testy diagnostyczne cz. 1

Testy punktowe z alergenami pokarmowymi

W przypadku testów punktowych z alergenami pokarmowymi dochodzi do wyzwolenia mechanizmów IgE-zależnych. Mamy tutaj do czynienia z reakcjami natychmiastowymi, które pacjent może łatwo rozpoznać. Warto pamiętać, iż same testy punktowe stanowią niedostateczną przesłankę do zastosowania diety eliminacyjnej. Z przeprowadzonych badań wynika, iż pokarmy w różnoraki sposób oddziałują na skórę. W tym przypadku wyróżniamy mechanizmy alergiczne i niealergiczne.

AZS - testy diagnostyczne cz. 1

Zgodność wyników testów

Naukowcy przeprowadzili badania, które miały na celu sprawdzenie, czy wyniki testów punktowych pokrywają się z wynikami testów ekspozycji na badany pokarm. Największą zgodność stwierdzono w przypadku alergii na jaja (50%). W przypadku mleka wyniki pokrywały się w niewielkim stopniu (15%). Z przeprowadzonych obserwacji wynika, iż mleko przyczynia się do nawrotów AZS u osób, u których test punktowy dał wynik ujemny.

Testy punktowe jako badanie wstępne

Zarówno lekarze, jak i pacjenci, powinni traktować testy punktowe jako badanie wstępne. Należy je wykonać, zanim skorzystamy z innych metod diagnostycznych, które pozwalają wykryć mechanizmy nie-IgE-zależne.

Testy punktowe ze świeżymi produktami

Leczenie AZS, które opiera się wyłącznie na wykrywaniu przeciwciał IgE przeciwko alergenom pokarmowym, rzadko kończy się sukcesem. Przeciwciała IgE, które znajdują się we krwi w stanie niezwiązanym, stosunkowo szybko przechodzą z łożyska naczyniowego do tkanek. Tam przyłączają się m.in. do komórek tucznych i czekają, aż alergen wniknie do organizmu. Badania diagnostyczne, które sprowadzają się do wykrywania wolnych przeciwciał przeciwko alergenom pokarmowym, odgrywają niezwykle istotną rolę przy wykrywaniu skazy atopowej. Jednocześnie udzielają odpowiedzi na pytanie związane z koniecznością odczulania i pozwalają dobrać skład szczepionki. Warto jednak pamiętać, że na ich podstawie nie należy eliminować artykułów spożywczych ze swojej diety.

AZS - testy diagnostyczne cz. 1

Testy MRT z pokarmami

Z kolei test MRT z artykułami spożywczymi bada, czy dochodzi do uwalniania mediatorów z komórek leukocytarnych krążących we krwi wskutek działania antygenów pokarmowych. Ta metoda diagnostyczna posiada wiele zalet. Na jej korzyść przemawia nieinwazyjność, obiektywizm i niski procent wyników fałszywie ujemnych. W związku z tym, iż pomiary przeprowadza się w sposób zautomatyzowany, subiektywne odczucia nie zafałszowują wyników. Testy MRT pozwalają określić, jakie artykuły spożywcze szkodzą naszemu organizmowi. Niestety, te badania nie wskazują na mechanizm odpowiedzialny za wystąpienie AZS.

Alergologia dysponuje licznymi badaniami diagnostycznymi. Niestety, żaden test nie jest pozbawiony wad. Każde badanie jest obciążone większym lub mniejszym błędem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *