KUCHNIA ALERGIKA NAJNOWSZE Życie z alergią

Aromat świątecznych przypraw

aromat

Boże Narodzenie ma swój charakterystyczny zapach, który unosi się w kuchni czy na świątecznych jarmarkach. Czym pachną święta? Poznajmy ich sekretny aromat.

W świecie przypraw

Od wieków wiadomo, że przyprawy nadają potrawą niepowtarzalny smak. Wzbogacają ich walory, przedłużają trwałość. Bez nich znane i lubiane dania byłby nijakie i bezbarwne. W życiu potrzebny jest jakiś smak i aromat, dlatego przyprawy odgrywają tak ważną rolę. Święta Bożego Narodzenia także kojarzą nam się z konkretnymi zapachami, które przywołują na myśl błogie wspomnienia, nie tylko z czasów dzieciństwa. Przenieśmy się zatem w świat aromatycznych przypraw, które z pewnością będą towarzyszyć nam także w tegoroczne święta.

Kardamon

Kardamon pochodzi z Indii i jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Był używany dawniej jako perfumy czy nawet środek do higieny jamy ustnej. Największy aromat ma kardamon majsurski. Ma kamforowo-cytrynową nutę, ostry i ciepły bukiet. Nadaje się do słodkości i potraw z mlekiem. Z powodzeniem możemy dodać go do ciasteczek i innych wypieków.

Imbir

Imbir ma charakterystyczny aromat. Odznacza się ostrym smakiem, dlatego świetnie podkreśla mięsa czy wypieki. Dodany do świątecznych pierniczków podkreśli ich niesamowity smak. Imbir możemy również użyć jako przyprawę do kompotu z suszonych owoców czy do herbaty.

Goździki

Goździki pochodzą z Madagaskaru. Mają bardzo intensywny aromat i smak, dlatego należy stosować je z umiarem. To niezastąpiony składnik świątecznych wypieków. Obowiązkowo dodajemy je do piernika czy kompotu. Wyrazu nadają także grzańcowi. Goździki sprawdzają się także jako bożonarodzeniowa dekoracja pomarańczy i mandarynek, wbita w ich skórkę.

Gałka muszkatołowa

Gałkę muszkatołową najlepiej zetrzeć tuż przed użyciem, ponieważ zbyt długo przechowywana w sproszkowanej formie, traci swój cenny aromat. Idealnie pasuje do potraw z grzybów czy też mięs. Warto użyć jej do ciast, szczególnie tych orzechowych.

Ziele angielskieziele

Ziele angielskie przypomina pieprz. Nie tylko ze względu na swój kształt ale także na smak i aromat, który jest ostry. Sprawdza się do pasztetów i dań mięsnych. To także jedna z przypraw do bigosu czy innych potraw z kapusty.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1 2