Uroda alergika

Aloes w kosmetyce – poznaj sekret piękna

Aloes w kosmetyce

Nieśmiertelna roślina czy Dar Wenus to tylko niektóre z nazw pod którymi kryje się aloes. Właściwości nawilżające i odżywiające tej rośliny były cenione już w starożytności. Dlaczego? Poznaj tajemnicze właściwości rośliny aloe vera.

Aloes to wyjątkowa roślina, która potrafi rosnąć i kwitnąć nawet w surowych warunkach klimatycznych, święciła swoje triumfy już w starożytnych kulturach Grecji czy Egiptu. Aloe Vera to łacińska nazwa aloesu zwyczajnego. Jest to roślina, która posiada wypełnione żelem kolczaste liście. Kwiat aloesu posiada bardzo intensywny aromat. Występuje on w różnych odmianach kolorystycznych − pomarańczowym, żółtym lub czerwonym. Choć przeważnie spotykamy produkty które posiadają w składzie żel z liści aloesu, to warto zauważyć, iż ekstrakt z kwiatu aloesu również ma swoje zastosowanie. W kosmetyce wykorzystuje się także popiół z aloesu i żywicę.

Aloes we współczesnej medycynie

Aloes posiada właściwości, które wspierają uśmierzanie bólu mięśni i stawów. Działa także pozytywnie na układ trawienny − może zapobiegać niestrawnościom. Udowodniono, iż preparaty stworzone na bazie aloesu dobrze wpływają na chorujących na astmę czy obturacyjną chorobę płuc. Aloes działa także pozytywnie na wszelkie schorzenia dermatologiczne i dodatkowo łagodzi podrażnienia skóry.

Roślina aloesu i jej zastosowanie w kosmetyce

Na świecie istnieje kilkaset różnych gatunków aloesu, ale tylko dwa z nich znalazły zastosowanie w kosmetyce. Są to aloe vera oraz aloes drzewiasty aloe vera składa się z 96% z wody. Tylko 4% aloesu stanowią produkty suche, które zawierają dużą dawkę substancji odżywczych. Jest on bogatym źródłem błonnika oraz aminokwasów. Aloes zawiera ponadto enzymy roślinne, które wzmacniają nieprzepuszczalność błon komórkowych. Substancje zawarte w aloesie wspomagają zwalczanie reakcji alergicznej. Dlatego właśnie aloes często stosowany jest w preparatach hipoalergicznych i przeznaczonych do skóry wrażliwej.

Rolina aloesu znajduje zastosowanie tak w produktach do twarzy, jak i balsamach, kremach i emulsjach do całego ciała. Bardzo często żel aloesowy stosowany jest jako produkt samodzielny do pielęgnacji skóry.

Aloes to przede wszystkim składnik kosmetyków do skóry wrażliwej, a także odwodnionej czy suchej. Aloes jest wspaniałym humektantem. W związku z tym, że rośnie na pustyni, posiada zdolność do wiązania cząsteczek wody w skórze. Jego nawilżające właściwości są wykorzystywane w wielu kosmetykach do pielęgnacji twarzy.

Przy wyborze kosmetyków na bazie aloesu należy kierować się przede wszystkim składem produktu. Powinien on zawierać w sobie aloes pozyskiwany w sposób ekologiczny oraz taki, który posiada w sobie jak najwięcej naturalnych, orgnicznych elementów odżywczych. Jednym z największych producentów i plantatorów aloesu na świecie jest firma Forever Living Products.

Roślina aloesu i jej zastosowanie w kosmetyce

Korzystne dla zdrowia substancje zawarte w aloesie

Substancje czynne biologicznie występujące w aloesie to między innymi:

– minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas
– nienasycone kwasy tłuszczowe
– witaminy: takie jak A, C i E oraz prawie wszystkie z grupy B, w tym B12
– aminokwasy
– mikroelementy o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym
– saponiny

Treść artykułu powstała przy współpracy ze sklepem internetowym z produktami Forever Living Products pod adresem: https://aloe-forever.pl

Komentarze (5)

tina

4 miesiące temu

Ja bardzo lubię kosmetyki na bazie aloesu, te służą mojej kapryśnej skórze.

jowi

4 miesiące temu

Aloes to nasz sprzymierzeniec w walce o piękną skórę.

pam

4 miesiące temu

Ja kiedyś stosowałam kosmetyki z aloesem i byłam z nich zadowolona.

tycjana

4 miesiące temu

Mnie aloes zawsze świetnie nawilża przesuszone części ciała.

tuna

4 miesiące temu

Ja kiedyś piłam aloes:) Dawało to całkiem fajne rezultaty:)

Komentarze są wyłączone.