MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Lista alergenów pokarmowych nie ma końca. Uczulają wszelkie produkty spożywcze, które czasem wydają się wręcz absurdalne. Czekolada, miód, orzeszki a nawet barwniki czy przyprawy to również alergeny pokarmowe. Chcesz je poznać? Zajrzyj do naszych tekstów.

 

  • Alergie pokarmowe a żywność GMO

    Alergie pokarmowe a żywność GMO

    Genetycznie modyfikowana żywność pochodzi od roślin lub zwierząt, których materiał genetyczny został sztucznie zmieniony. W wyniku działania inżynierii genetycznej organizmy są wzbogacane o geny pochodzące od innych gatunków. Niekiedy naturalnie występujące geny są eliminowane lub modyfikowane w celu nadania nowych cech hodowanym warzywom czy trzodzie. Żywność GMO wzbudza wiele kontrowersji. Jej zwolennicy wskazują na korzyści

  • Alergia na migdały – przyczyny, objawy, leczenie

    Alergia na migdały – przyczyny, objawy, leczenie

    Migdały są smacznym dodatkiem do płatków śniadaniowych lub wypieków. Stanowią także bogate źródło substancji odżywczych. Zawierają magnez, błonnik, cynk, żelazo, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie ich do diety korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, tkankę mózgową oraz pracę jelit. Olej migdałowy używany jest do produkcji niektórych likierów, a także kosmetyków. Niestety, nie wszyscy mogą

  • Pseudoalergia pokarmowa a łysienie plackowate

    Pseudoalergia pokarmowa a łysienie plackowate

    Łysienie plackowate może pojawić się w każdym wieku. Najczęściej jego pierwsze objawy występują już w okresie dzieciństwa. Większość pacjentów cierpiących na tę chorobę ma mniej niż 30 lat. Im wcześniej się ona pojawia, tym mniejsze są szansę na jej pełne wyleczenie. Łysienie plackowate jest przewlekłym, zapalnym schorzeniem. W jego przebiegu dochodzi do uszkodzenia mieszków włosowych

  • Alergia na cynamon – przyprawy korzenne to silne alergeny

    Alergia na cynamon – przyprawy korzenne to silne alergeny

    Aromat cynamonu kojarzy nam się z szarlotką, pierniczkami lub grzanym winem. Chętnie sięgamy po tę przyprawę w okresie jesienno-zimowym ze względu na jej właściwości rozgrzewające. Możemy dodać ją do płatków śniadaniowych lub posypać nią ciasto. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie wpływa pozytywnie na trawienie, odporność i poziom cukru we krwi. Choć nie jest typowy dla

  • Alergia na czekoladę – gdy skóra swędzi…

    Alergia na czekoladę – gdy skóra swędzi…

    Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja układu immunologicznego na spożycie nawet niewielkich ilości uczulającego pokarmu. Dany produkt jest traktowany przez komórki odpornościowe jak potencjalnie niebezpieczny patogen, który powinien zostać wyeliminowany. W rezultacie po posiłku pojawiają się przykre objawy uczulenia. Mogą dotyczyć one skóry, dróg oddechowych lub układu pokarmowego. Alergia na czekoladę występuje stosunkowo rzadko. Najczęściej dotyka

  • Alergia  na orzechy – jakie może przybierać postacie?

    Alergia na orzechy – jakie może przybierać postacie?

    Alergia pokarmowa jest reakcją naszego układu odpornościowego nawet na niewielkie ilości uczulającego pokarmu. Organizm alergików nie toleruje niektórych składników, uznając je za szkodliwe patogeny. Usiłuje je zwalczyć, czego efektem są przykre objawy ze strony skóry, układu pokarmowego lub dróg oddechowych. Najgroźniejszym skutkiem uczulenia jest wstrząs anafilaktyczny. Wśród alergenów prym wiodą orzechy, jaja, mleko, owoce morza

  • Alergia pokarmowa – jak sobie z nią radzić?

    Alergia pokarmowa – jak sobie z nią radzić?

    Nasz system immunologiczny to sprawny mechanizm, który ma na celu eliminację chorobotwórczych mikroorganizmów. Aby do tego doszło, musi precyzyjnie rozpoznać, który czynnik środowiskowy jest dla naszego organizmu potencjalnie szkodliwy. Takie czynniki nazywamy antygenami. Są to najczęściej białka, będące elementem groźnej bakterii czy wirusa. Za ich rozpoznawanie odpowiedzialne są swoiste przeciwciała. To właśnie ich rola jest

  • Opóźniona alergia pokarmowa, czyli trudny przeciwnik

    Opóźniona alergia pokarmowa, czyli trudny przeciwnik

    Opóźniona alergia pokarmowa opiera się na reakcji alergicznej typu III i jest zależna od przeciwciał IgG. Jej objawy są niecharakterystyczne i pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia uczulającego pokarmu. Z tego powodu rozpoznanie, co jest przyczyną uczulenia, jest dużym wyzwaniem. Opóźniona alergia pokarmowa to trudny przeciwnik zarówno dla pacjenta, jak i lekarza. Co warto

  • Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita a alergia pokarmowa

    Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita a alergia pokarmowa

    Błona śluzowa jelita cienkiego jest bardzo ważna dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Tu wchłaniane są wszelkie substancje odżywcze, takie jak witaminy i sole mineralne. Niektóre produkty przemiany materii także są absorbowane, jednak jedynie te o odpowiedniej wielkości. Stany zapalne jelit prowadzą jednak do osłabienia błony śluzowej. Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita prowadzi do przenikania do krwiobiegu

  • Alergia pokarmowa – wprowadź dietę eliminacyjną!

    Alergia pokarmowa – wprowadź dietę eliminacyjną!

    Alergia to nieprawidłowa reakcja naszego organizmu na nieszkodliwy czynnik pochodzący ze środowiska. Reakcję mogą wywołać takie alergeny jak sierść zwierząt, pyłki roślin czy zarodniki grzybów. Niekiedy układ odpornościowy traktuje wrogo także niektóre pokarmy, które spożywamy. Alergia pokarmowa powoduje szereg nieprzyjemnych objawów, takich jak wysypka, świąd skóry, pokrzywka, biegunki, nudności czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Uczulać może

  • Skąd się biorą alergie pokarmowe?

    Skąd się biorą alergie pokarmowe?

    Alergie pokarmowe występują zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Układ odpornościowy osoby uczulonej reaguje obronnie w kontakcie z alergenem pochodzącym z pożywienia. Silnymi alergenami bywają orzechy ziemne i laskowe, zboża, warzywa czy mleko, ale tak naprawdę uczulić nas może jakikolwiek produkt spożywczy. Nawet ryby, musztarda czy proszek do pieczenia! Problemy z nadwrażliwością układu immunologicznego utrudniają

  • Alergia pokarmowa – zamienniki produktów spożywczych

    Alergia pokarmowa – zamienniki produktów spożywczych

    Alergie zawsze sprawiają problemy i niemiłe niespodzianki. Co istotne, nie tylko pyłki i roztocza mogą powodować reakcje alergiczną. Alergia pokarmowa jest jednym z powszechniejszych problemów, która powoduje liczne nieprzyjemności.   Jakie są przyczyny alergii pokarmowej? Ciało człowieka ma niezwykły układ odpornościowy, który chroni go przed licznymi czynnikami zewnętrznymi, które mogłyby mu zagrozić. W razie zagrożenia