MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

GLUTEN

Gluten, czyli białko zbóż to popularny alergen. Alergia na gluten jest obecnie jednym z większych problemów uczuleń. Jesteście ciekawi w jakich produktach kryje się gluten? Poszukajcie odpowiedzi wśród naszych artykułów, dotyczących tego alergenu.

 

 

  • Alergia na gluten – na jakie zboża należy uważać?

    Alergia na gluten – na jakie zboża należy uważać?

    Gluten jest mieszaniną dwóch roślinnych białek, gluteniny i gliadyny, która obecna jest w ziarnach niektórych zbóż. To właśnie ten związek odpowiada za ciągliwą konsystencję ciasta. Znajdziemy go w pieczywie, wielu wypiekach, makaronach, słodyczach i deserach. Niestety, alergia na gluten nie jest rzadkością. U chorych spożycie tego alergenu może wywołać nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry, pokrzywkę

  • Świąteczne ciasteczka bez glutenu

    Świąteczne ciasteczka bez glutenu

    Alergicy także zasługują na coś pysznego i słodkiego na święta Bożego Narodzenia. Bez tradycyjnej mąki, czy innych uczulających składników upieczemy równie dobre łakocie. Świąteczne ciasteczka bez glutenu zaskoczą swoim smakiem nie tylko najmłodszych.

  • Alergia na gluten a potrawy wigilijne

    Alergia na gluten a potrawy wigilijne

    Gluten jest mieszaniną białek zapasowych, głównie prolamin i glutelin, obecną w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. To właśnie on sprawia, że ciasta mają odpowiednią konsystencję i strukturę. Znajduje się w mące, płatkach zbożowych, makaronach, pierogach, naleśnikach czy pieczywie. Alergia na gluten nie jest rzadkością – aż 10-25% uczulonych na pokarmy osób wykazuje nadwrażliwość na ten

  • Czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?

    Czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?

    Wiele mówi się o glutenie i problemach zdrowotnych, które są z nim związane. Jednak nie wszystkie dotyczą celiakii. Czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Gluten – alergen naszych czasów Gluten jest białkiem zboża. Zawiera go pszenica, żyto czy jęczmień. Popularne zboża mogą być źródłem alergii. Jednak nie tylko pieczywo czy inne produkty zawierają gluten. Znajdziemy

  • GlutenFreeBox – rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu

    GlutenFreeBox – rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu

    Alergia na gluten bardzo często bywa mylona z celiakią, tymczasem te dwie przypadłości nie są tożsame, choć obie zalicza się do nietolerancji pokarmowych.  Szacuje się, że  z uczuleniem na gluten boryka się co piąta osoba dotknięta alergią pokarmową.  Jakie są objawy alergii na gluten i jak należy postępować, gdy ta przypadłość zostanie u nas zdiagnozowana?

  • Pączki bez glutenu

    Pączki bez glutenu

    Osoby uczulone na gluten czy chorujące na celiakię wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności związanej z Tłustym Czwartkiem. Nasze przepisy na pączki bez glutenu pozwolą na przygotowanie pysznych i zdrowych dla alergików słodkości.

  • Nasiona Chia

    Nasiona Chia

    Różne zboża i nasiona skrywają wiele właściwości, które mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu i urodzie. Nasiona Chia, choć z wyglądu niepozorne, dają wiele korzyści zdrowotnych. Jak wpływają na zdrowie alergików?

  • Bezglutenowy sernik świąteczny

    Bezglutenowy sernik świąteczny

    Sernik to tradycyjne ciasto, które obowiązkowo gości na świątecznym stole Polaków. Specjalnie dla alergików przedstawiamy najlepsze przepisy na sernik bez glutenu, który z powodzeniem przygotujemy w domowej kuchni.