alergia pokarmowa u dziecka

Alergia to niewłaściwa reakcja organizmu na nieszkodliwe czynniki pochodzące ze środowiska. Układ odpornościowy reaguje na kontakt z alergenem tak, jak gdyby miał styczność z groźną i zagrażającą zdrowiu substancją. Uczulenie mogą wywołać alergeny pochodzące z powietrza, dotykające skóry lub dostarczane do organizmu z pokarmem. Alergia pokarmowa u dziecka może dawać niecharakterystyczne objawy. Warto wiedzieć, na co nasz maluch jest uczulony, by móc unikać szkodzących mu produktów. O alergii powinniśmy poinformować także szkolną stołówkę, w której jada nasze dziecko.

Alergia pokarmowa występuje już u co dziesiątego niemowlaka. Na dietę malutkich dzieci możemy jednak łatwo wpływać. Problem zaczyna się wtedy, gdy nasz maluch idzie do szkoły lub przedszkola. Unikanie uczulających produktów może być dla niego bardzo trudne. Pomocne może być przygotowywanie mu zdrowego drugiego śniadania i edukowanie na temat tego, co może jeść. Konieczne jest także poinformowanie nauczycieli oraz osób prowadzących stołówkę o alergii naszej pociechy.

Alergia pokarmowa – czym jest?

Alergia pokarmowa polega na niewłaściwej reakcji układu odpornościowego na kontakt z substancjami obecnymi w pewnych pokarmach. Często występuje u dzieci poniżej 2 roku życia. Wynika to z tego, że ich przewód pokarmowy jeszcze nie jest dojrzały. Cząsteczki pokarmu są przepuszczane przez jelita do krwioobiegu, a układ immunologiczny nie potrafi odróżnić substancji faktycznie niebezpiecznych od neutralnych. Część maluchów wyrasta z uczulenia na pokarmy, ale zdarza się, że towarzyszy nam ono przez całe życie. Przyczyny rozwoju alergii są złożone. Wypływają na niego czynniki genetyczne. Prawdopodobieństwo, że dziecko uczulonych rodziców będzie miało alergię, jest wysokie. Ważne są też warunki środowiskowe. Na rozwój uczulenia wpływa palenie tytoniu w obecności dziecka czy zanieczyszczenie powietrza.

Alergia pokarmowa u dziecka – objawy

Choć alergia pokarmowa u dziecka kojarzy nam się z przewodem pokarmowym, jej objawy mogą obejmować także układ oddechowy czy skórę. Nie zawsze pojawiają się od razu. Niekiedy od spożycia szkodliwego produktu do wystąpienia symptomów mija kilka godzin lub nawet dni. Uczulone dzieci często cierpią z powodu kolek, wzdęć, bóli brzucha, wymiotów, biegunek i obrzęku jamy ustnej. Pojawić się może u nich wodnisty katar, kaszel, chrypka, kichanie i duszności. Nieraz na skórze występuje wysypka, zaczerwienienia i swędzące, szorstkie zmiany. Także gorączka, niepokój czy problemy ze snem mogą wskazywać na alergię pokarmową. Dotknięte nią maluchy mogą źle się uczyć, być nerwowe i słabo przybierać na wadze.

Diagnostyka alergii pokarmowych

Objawy alergii pokarmowej nierzadko pojawiają się po czasie lub są niecharakterystyczne. Z tego powodu stwierdzenie, że organizm dziecka ma problem z tolerowaniem danego produktu spożywczego, może być wyjątkowo trudne. Niekiedy jednak zaważamy, że nasza pociecha ma symptomy przypominające alergię, a nie jest poza tym chora. Wtedy powinniśmy zgłosić się do alergologa w celu potwierdzenia uczulenia. Specjalne punktowe testy skórne lub testy z krwi jednoznacznie odpowiedzą nam na pytanie, czy dziecko ma alergię pokarmową. Lekarz dzięki nim wskaże także wszystkie produkty, które musimy wykluczyć z diety malucha.

Alergia pokarmowa u ucznia

alergie pokarmowe u dzieci

Nawet 4% dzieci w wieku szkolnym cierpi z powodu alergii pokarmowych. Niestety, nauczyciele i dyrektorzy szkół często nie zdają sobie sprawy z powagi tego problemu. Nasza pociecha w szkole jest narażona na wiele pokus. Inne dzieci mogą chcieć poczęstować ją słodyczami z zakazanym składnikiem. Kłopotliwe są też wszelkie okazje, takie jak Mikołajki czy Walentynki, podczas których rozdawane są cukierki lub batoniki. Także obiady czy desery w szkolnej stołówce mogą stanowić dla naszego dziecka zagrożenie. Dlatego bardzo istotne jest, abyśmy poinformowali o jego alergii pokarmowej nauczycieli, osoby pracujące w stołówce, a nawet rodziców dzieci z klasy. Możemy też poprosić o zorganizowanie apelu, podczas którego szkolna pielęgniarka opowie uczniom o alergii. Nasz maluch nie będzie czuł się wykluczony ze szkolnej społeczności, a my będziemy mogli być spokojniejsi o jego bezpieczeństwo.

Najczęstsze alergie pokarmowe u dzieci

Uczulenie pokarmowe może być wywołane przez każdy produkt. Jednak niektóre alergeny przyczyniają się do rozwoju przykrych objawów częściej niż inne. Powszechnie występuje alergia na białka mleka krowiego. Nierzadko obejmuje ona też mleko pochodzące od owiec czy kóz. Na szczęście większość dzieci z tego uczulenia wyrasta. Często uczulają również jajka kurze. Ta alergia jest wyjątkowo uciążliwa, ponieważ jaja są składnikami wielu innych produktów: makaronów, pierogów, sosów czy ciastek. Na liście alergenów znajdują się również orzechy. Szczególnie orzeszki ziemne są niebezpieczne, ponieważ ich mała ilość u alergika może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Dzieci mogą być uczulone także na ryby, zboża i owoce, w szczególności truskawki i cytrusy.

Karolina Solga