Alergia na seler

Seler atakuje w okresie pylenia. Na szczęście ci, którzy kichają na selerowe kwiaty, bardzo rzadko są uczuleni na samą bulwę czy liście.

Korzeń selera jest bardzo alergizujący – nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla atopików i osób problemami oddechowymi. Zazwyczaj osoby uczulone na seler są równocześnie uczulone na marchew i koper, jednak seler alergizuje dużo bardziej.

Gotowanie go poprawia sytuację tylko w niewielkim stopniu, gdyż substancje zawarte w selerze długo zachowują swoje oryginalne właściwości.

Alergia na seler

Różnorodność objawów

Seler uczula na bardzo wielu frontach. Alergia na tę jarzynę może objawiać się:

  • jako rumień czy pokrzywka
  • jako obrzęk Quinckego
  • nieżyt nosa
  • astma
  • alergia pokarmowa
  • rzadko – obrzęk krtani
  • reakcja anafilaktyczna

Alergia na seler – reakcje krzyżowe

Reakcja na seler występuje z alergią na pyłek bylicy, tworząc tzw. zespół byliczo-selerowy, może się zdarzyć także reakcja krzyżowa z pyłkiem brzozy – występują one zależnie od klimatu. W krajach zimniejszych (Skandynawia, północ Polski) najprawdopodobniej wystąpi reakcja na brzozę, z kolei w rejonach cieplejszych (południe Europy) uczuli nas pyłek bylicy.

MN + JPR