Alergie pokarmowe RYBY I OWOCE MORZA

Alergia na ryby

Alergia na ryby

Alergia na ryby

Alergia na ryby pojawia się zazwyczaj u osób dorosłych, ale zdarza się także u dzieci. cierpi na nią coraz więcej osób – może to wynikać z faktu, iż z powodu poszukiwania nowych źródeł białka zwiększa się spożycie ryb. Większe spożycie jest przyczyną zwiększonego problemu uczulenia. Nie można również zapominać o negatywnym wpływie zanieczyszczeń środowiska.

Warto wiedzieć, że niekiedy alergia rybna mylona jest z reakcją pseudoalergiczną. Taka reakcja może wystąpić, kiedy ta osoba spożyje rybę, która zawiera w sobie histaminę.

Alergia zazwyczaj dotyczy kilku gatunków jednocześnie, co oznacza, że osoba uczulona na jedną rybę, może także reagować alergicznie na inne gatunki ryb czy na owoce morza.

Alergia na ryby

Objawy alergii na ryby

Alergia objawia się na różne sposoby, jednak najczęściej występującymi objawami są:

  • zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  • zaburzenia pracy dróg oddechowych,
  • zmiany skórne typu wysypka, świąd, pokrzywka,
  • nieżyt nosa,
  • nieżyt spojówek,
  • ucisk w klatce piersiowej,
  • biegunka,
  • ból brzucha.

Czasami może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, bowiem alergeny ryb są jednymi z najsilniejszych.

Odczyn alergiczny pojawia się zwykle po zjedzeniu surowego mięsa ryby bądź po zjedzeniu ryby krótko smażonej, gdyż wysoka temperatura wcale nie likwiduje alergenów mięsa rybiego. Niepożądane reakcje pojawiają się już i po kilki minutach od spożycia.

Może się też zdarzyć i tak, że osoba uczulona na ryby zauważy objawy w sytuacji, kiedy karmi suchą karmą swoje zwierzątko domowe. W suchych karmach znajduje się mączka rybna, która także może wywołać uczulenie.

Alergia na ryby

Alergia na ryby a dieta

Alergia na ryby wymaga zmianę diety. Osoba z taką alergią nie może spożywać żadnych dań rybnych. Aby jednak dieta była pełnowartościowa, powinna być wzbogacona o produkty zawierające dużo białka, witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Ryby mogą być zastąpione mięsem, jajkami, oliwą z oliwek, produktami zbożowymi czy serami.

W pewnych przypadkach, na podstawie wyników badań skórnych, wprowadza się leczenie odpowiednimi lekami. Zazwyczaj jednak stosuje się dietę eliminującą alergen.

Jeśli po zjedzeniu ryby pojawiają się jakieś niepokojące objawy, to niezwłocznie należy udać się do lekarza. Nieleczona alergia może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji.

Sabina Sosnowska

Komentarze

Zostaw komentarz

0