Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Alergia na miód

Alergia na miód

Co uczula w miodzie?

Przyczyną reakcji alergicznej na miód są głównie zawarte w nim pyłki kwiatów, traw i drzew, zarodniki grzybów, a także fragmenty pszczół i wydzielanego przez nie białka.

U osób, które nigdy nie miały problemów z alergią rzadko spotyka się przypadki uczulenia na miód. Znacznie częściej reakcje alergiczne obserwuje się wśród alergików uczulonych na pyłki roślin, a szczególnie u osób uczulonych na jad owadów.

Alergia na miód

Jakie są objawy alergii na miód?

Reakcje alergiczne na mód można podzielić na kilka kategorii:

  • dermatologiczne – ogólny świąd ciała, pokrzywka miejscowa, obrzęk naczyniowy, obrzęk ust i powiek,
  • związane z układem pokarmowym – bóle brzucha, biegunka, wymioty, ogólne dolegliwości gastryczne,
  • związane z układem oddechowym – obrzęk i wyciek wydzieliny z nosa, obrzęk gardła, duszności i kaszel, skurcze oskrzeli.

Najgroźniejszą reakcją jest tzw. wstrząs anafilaktyczny, czyli gwałtowna reakcja na alergen, która może doprowadzić nawet do śmierci. Na szczęście w przypadku miodu rzadko spotyka się tego typu objaw.

Jak leczyć uczulenie na miód?

Ponieważ uczulenie na miód należy do alergii pokarmowych najskuteczniejszą metodą walki z objawami jest po prostu unikać miodu, jego przetworów oraz wszelkich produktów, które go zawierają. Najczęściej uczula miód spadziowy, a nieco rzadziej wielokwiatowy i akacjowy. Pewną pomocą dla osób, które reagują na zawarte w nim pyłki może być odczulanie. Po takiej kuracji warto na nowo spróbować miodu i sprawdzić, czy reakcja alergiczna minęła.

Warto wiedzieć, że nie wolno podawać miodu dzieciom do pierwszego roku życia, a najlepiej poczekać z tym do trzecich urodzin – kiedy układ pokarmowy malucha będzie już dobrze rozwinięty. Chodzi tu nie tylko o możliwość wystąpienia alergii, ale także o ryzyko poważnego zatrucia.

M. Witczak