Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakao

Ilu z nas może być uczulonych?

Ten jeden z najpopularniejszych, szczególnie wśród dzieci słodyczy bywa przyczyną reakcji alergicznych organizmu. Najczęściej uczulenie na czekoladę skrzyżowane jest z atopowym zapaleniem skóry. Według szacunków osoby o skłonnościach alergicznych to 1/4 ludzkości globu, a wśród nich 5% reaguje alergicznie na czekoladę.

Jednocześnie osoby z atopowym zapaleniem skóry po zjedzeniu czekolady mogą odczuwać nasilone objawy skórne, co jednak nie musi być równoznaczne z alergią na czekoladę. Najprawdopodobniej po prostu któryś ze związków chemicznych, zawartych w tym smakołyku bez udziału mechanizmu alergicznego wzmacnia symptomy.

Co uczula w czekoladzie?

Dwa składniki są powszechnie znanymi alergenami: białka i kakao zawarte w czekoladzie. Powodują one alergie pokarmowe, które mogą zniechęcić do jedzenia czekolady. Jednak jeśli jesteś uczulony tylko na kakao zapewne nie będziesz musiał zrezygnować całkiem ze spożywania ulubionych słodyczy z czekoladą, być może wystarczy, gdy będziesz jadł czekoladę białą.

Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakaoPoza tym, w czekoladach uczulające mogą być ich nadzienia lub dodatki. Truskawki lub orzechy, czasem nawet w śladowych ilościach mogą spowodować nieprzyjemne i bolesne reakcje alergiczne.

Dlatego bardzo istotne jest, abyś dokładnie sprawdzał podawany przez producenta na opakowaniach skład. Możesz tym sposobem uchronić się przed niepożądaną odpowiedzią Twojego organizmu. Co ważne – najwięcej konserwantów (barwników, aromatów itd.) znajduje się właśnie w czekoladach nadziewanych.