Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Alergia na alkohol

Alergia na alkohol

Alkohol a napoje alkoholowe

Alkohol w czystej postaci może być przyczynkiem do wystąpienia objawów alergii, może również nasilić istniejącą już alergie oraz może wyzwolić reakcję na różne alergeny pokarmowe. Z kolei różne napoje alkoholowe mogą zawierać w swoim składzie alergeny czy składniki, które są odpowiedzialne za objawy nietolerancji.

Należy podkreślić fakt, iż czysty alkohol nie uczula. Wynika to z jego budowy chemicznej. Rzadko się zdarza, że jego cząsteczka działa jak cząstkowy antygen, który po połączeniu z białkiem uczula. Są to jednak bardzo rzadkie przypadki.

Alergia na wino

Badania pokazują, iż wina mogą uczulać. Czynniki, które są zawarte w winach owocowych, mogą powodować szybkie reakcje organizmu. Jednak najsilniej uczulające wina to wina czerwone. Uczulają także wina białe i szampany. Bardzo rzadko reakcje uczuleniowe występują po mocnych winach takich jak porto.

Alergenem nie jest alkohol, ale drożdże bądź grzyby pleśniowe zawarte w winach. Alergeny te powstają w procesie produkcji, pod wpływem piwnicznych warunków przechowywania lub na korkach używanych do zamykania butelek z alkoholem.

Czasami może pojawić się uczulenie na winorośl, ale występuje ono w Hiszpanii, gdzie pracownicy pracują przy zbiorach winorośli i produkcji wina. Konsekwencją tego jest zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Uczulenie na winorośl pojawia się jedynie podczas jej pylenia, czyli w maju i czerwcu.

W chwili obecnej o wywoływanie anafilaktycznych reakcji podejrzewa się obecne w winie histaminę, sufity oraz tyraminę. Osoby cierpiące na alergię mogą odczuwać migrenowe bóle głowy bądź mogą zauważać zmiany skórne. Aby określić, czy konkretna osoba faktycznie jest uczulona na składniki wina, należy zastosować próby prowokacyjne z próbkami wina oraz próbki placebo.

Alergia na alkohol

Alergia na piwo

W przypadku piwa, to alergię może wywoływać szereg jego składników (m.in. słód jęczmienny, pszenica, chmiel czy drożdże piwne). Jeżeli ktoś jest uczulony na składniki zawarte w piwie, to po jego wypiciu może dojść do tzw. reakcji IgE-zależnych, które objawiają się pokrzywką, dusznością bądź napadami anafilaksji z obrzękami. Czasami pojawia się alergia zawodowa, która jest wynikiem pracy przy produkcji piwa. Jej objawem jest zazwyczaj miejscowo pojawiająca się pokrzywka.

Piwo jest często dodatkiem do potraw bądź kosmetyków i wtedy także może uczulać. Aby wykryć alergię na składniki piwa, to należy wykonać testy skórne punktowe (w przypadku alergii na zboża) bądź testy typu scratch (w przypadku alergii na słód, ryż czy drożdże). Próby prowokacyjne doustne stosuje się bardzo rzadko (w przeciwieństwie do wykrywania alergii na wino).

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *