5 przyczyn alergii na białko mleka

Tych pięć antygenów to –

  • kazeina – odporna na wysokie temperatury
  • alfa-laktoalbumina (tu częstsza jest nietolerancja surowego mleka, przegotowane zaś szkodzi rzadko, nie szkodzi też masło czy śmietana)
  • beta-laktoglobulina
  • lipoproteiny
  • mieszanki albumenowo-peptydowe.

Mają różną odporność na wysoką temperaturę, dlatego też są przez organizm alergika w różnym stopniu tolerowane. Osoby z alergią na mleko, ale nie konkretnie na kazeinę mogą jeść bezpiecznie sery, gdyż pozostałe składniki z w/w antygenów pozostają w serwatce.

Czego unikać?

9216f8ada86634d7c7100ce7306171faBy wyeliminować białko mleczne z diety trzeba unikać mleka, także zsiadłego, maślanki, twarogu, jogurtów, kefirów, wszystkich rodzajów sera, masła, śmietany, margaryn (zawierają serwatkę), budyniów, kremów, czekolad mlecznych, słodyczy, wyrobów gotowych jak wędliny, pasty mięsne, dania panierowane i pieczywa. Innymi słowy wszystkiego, co zawiera białko mleczne lub serwatkowe, serum z mleka, mleko w proszku, kazeiny, kazeinaty, mleczne tłuszcze, laktozę, laktalbuminy, laktoglobuliny.

Lepiej uważać też na wszelkie słodziki, aromaty, ekstrakty, substancje owocowe i czekoladowe, w których najczęściej jest przynajmniej laktoza.

Wśród reakcji alergicznych są i takie, gdy surowe mleko nie szkodzi, natomiast przegotowane już tak – to reakcja na związki powstające w efekcie podgrzewania czy homogenizowania – mleko UHT jest zabronione, ale świeże jest bezpieczne.