Żywność

Guma do żucia – wróg czy przyjaciel?

guma

Jedni twierdzą, że pomaga w odchudzaniu a nawet w rzuceniu palenia. Inni przestrzegają, przed jej szkodliwym dla zdrowia składem. Czy guma do żucia jest bezpieczna?

Żuję gumę

Zwyczaj żucia gumy był popularny już w starożytności. W Grecji czy Meksyku żuto żywicę, która miała właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Czyszczono w ten sposób zęby i odświeżano oddech, ponieważ roślinny wyciąg miał orzeźwiający smak. Nawet Indianie praktykowali ten zwyczaj. W latach 80. XIX wieku opatentowano gumę do żucia i rozpoczęto eksperymenty z jej składem i wyglądem. Dziś producenci oferują różne gumy do żucia – owocowe, miętowe czy o słodkich i nietypowych smakach. Jej postać  z biegiem lat ulegała zmianie.

Skład gumy do żucia

Dziś gumy dostępne są w pastylkach, tabletkach, listkach a nawet w wersji proszku. Wytwarzane są z polimerów, których używa się do produkcji klejów czy uszczelek. Przez obecność polimeru winylowego, guma rozkłada się bardzo wolno i ma zdolność przylegania do różnych powierzchni. Oprócz związków zapewniających strukturę gumy, wyróżniamy także mnóstwo substancji dodatkowych, które zapewniają jej smak oraz zapach. Co ciekawego znajdziemy w jej składzie?

Lecytyna sojowa – E322

Lecytyna sojowa to mieszanka steroli i fosfolipidów. Substancje te obniżają poziom szkodliwego cholesterolu. Wzmacniają także pamięć i koncentrację. Lecytyna wykazuje również działanie uspokajające. Jest częstym składnikiem bazowym gumy do życia.

Sorbitol – E420

Sorbitol otrzymujemy z glukozy. Jest bezpieczny dla zdrowia, jeśli dzienne jego spożycie nie przekracza 20 g. W inym przypadku może wywołać biegunkę. Substancja ta może także zmieniać wchłanianie lekarstw, więc lepiej dawkować go ostrożnie.

Ksylitol – E967

Ksylitol jest pozyskiwany z kory brzozy. Ten rodzaj substancji słodzącej jest polecany diabetykom. W przypadku osób dorosłych, maksymalna dawka dziennego spożycia wynosi 50 g. Jej przekroczenie, podobnie jak przy sorbitolu, wywołuje biegunki.

Mannitol – E421

Mannitol to polihydroksylowy alkohol cukrowy. Można pozyskać go z glukozy lub drzew iglastych i wodorostów. Dzienna dawka maksymalna to 160 mg na 1 kg masy ciała człowieka. Mannitol także może wywołać biegunkę czy zmianę wchłanialności lekarstw.

Glicerol – E422

guma do żucia

Glicerol to znana nam doskonale gliceryna, czyli związek powstały z fermentacji cukrów. Ludzki organizm wchłania glicerynę, więc nie jest zaliczana do substancji szkodliwych. Znajdziemy ją nie tylko w gumie do żucia, ale w kosmetykach czy tytoniu.

BHA – E320

BHA to dokładnie butylohydroksyanizol, który jest przeciwutleniaczem. Ta zapobiegająca jełczeniu produktów substancja może być toksyczna dla nerek, układu oddechowego oraz skóry. Może wywołać duszności czy też pokrzywkę. W wielu państwach to zakazanych związek w produktach dla dzieci.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *