zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita

Błona śluzowa jelita cienkiego jest bardzo ważna dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Tu wchłaniane są wszelkie substancje odżywcze, takie jak witaminy i sole mineralne. Niektóre produkty przemiany materii także są absorbowane, jednak jedynie te o odpowiedniej wielkości. Stany zapalne jelit prowadzą jednak do osłabienia błony śluzowej. Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita prowadzi do przenikania do krwiobiegu bakterii, drobin pokarmu, grzybów czy toksyn. W wyniku tego może rozwinąć się u nas uczulenie. Najczęstszym powikłaniem wynikającym z nieszczelnych jelit jest alergia pokarmowa zależna od przeciwciał IgG.

Alergia pokarmowa IgG zależna nazywana jest utajoną. Jej objawy pojawiają się po dłuższym czasie od zjedzenia alergenu – nawet 4 doby. Nie są one zbyt charakterystyczne. Pojawiają się bóle głowy, zaburzenia nastroju, dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy przybieranie na wadze. Ten typ uczulenia wynika z nieszczelności jelit, które przepuszczają cząstki pokarmowe. Jak zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita wpływa na rozwój alergii pokarmowych?

Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita

Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita jest jednym z czynników patogenetycznych wielu chorób układu pokarmowego, a także schorzeń ogólnoustrojowych. Jelitowa błona śluzowa ma za zadanie absorbować elektrolity i witaminy. Ważna jest też jej funkcja ochronna. Dzięki niej nie następuje wchłanianie w przewodzie pokarmowym toksycznych metabolitów czy szkodliwych cząsteczek. Bierze także udział w odporności organizmu, ponieważ na jej powierzchni następuje wiązanie bakterii i inne drobnoustrojów. Uszkodzenie śluzówki jelita prowadzi więc do wnikania tych groźnych czynników do krwiobiegu, co sprzyja chorobom i alergiom. Produkty te odkładają się w narządach wewnętrznych, prowadząc do rozprzestrzeniania się stanu zapalnego na cały nasz organizm.

Dlaczego jelito staje się zbyt przepuszczalne?

Czynników, które doprowadzają do zwiększenia przepuszczalności jelita, jest wiele. Jednym z najważniejszych jest przewlekły stres, który osłabia układ immunologiczny. Równie niebezpieczna jest dysbioza, czyli zaburzenie równowagi między korzystnymi a szkodliwymi bakteriami bytującymi w jelicie. Na nasze problemy wpływa również zła dieta, bogata w konserwanty, barwniki i węglowodany. Także niesteroidowe leki przeciwzapalne uszkadzają błonę śluzową jelit. Podobnie działają antybiotyki, steroidy i środki antykoncepcyjne. Nieszczelne jelita mogą być wynikiem niedoczynności tarczycy oraz zakażeń grzybiczych lub pasożytniczych. Groźne są także bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne również za wrzody żołądka. Dolegliwościom sprzyja picie kawy i alkoholu, palenie tytoniu oraz chemioterapia.

Alergia pokarmowa zależna od przeciwciał IgG

Zwiększona przepuszczalność śluzówki jelita wpływa bezpośrednio na rozwój alergii pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG. W jej przypadku mówi się o reakcji alergicznej typu III. Niestrawione cząstki, które przedostają się przez błonę śluzową jelit do krwiobiegu, są uznawane przez układ immunologiczny za alergeny. Wtedy zostają wyłapane przez przeciwciała IgG, które tworzą z nimi kompleksy immunologiczne. Część z nich zostaje unieszkodliwiona w wątrobie. Niestety, ich nadmiar zaczyna gromadzić się w różnych narządach i tkankach. Powstaje wtedy przewlekły stan zapalny, który przyczynia się do rozwoju różnych, przykrych objawów.

Objawy alergii pokarmowej typu III

alergia pokarmowa typu III

Objawy alergii pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG pojawiają się późno, często nawet 4 dni po jedzeniu. Z tego względu trudno stwierdzić, które produkty spożywcze są odpowiedzialne za uczulenie. Szczególnie, że jego symptomy także są niespecyficzne. Cierpimy na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, mdłości, wzdęcia czy odbijanie. Pojawia się chroniczne zmęczenie, ból kości i stawów czy bóle głowy. Na naszej skórze mogą pojawić się wypryski, a nawet wysypka. Alergia pokarmowa może być odpowiedzialna za niektóre schorzenia. Przypisuje się jej powodowanie depresji, stanów lękowych, cukrzycy czy fibromialgii. Aby wykryć, co konkretnie nas uczula, musimy wykonać testy z krwi. Niestety, są one kosztowne i dostępne tylko odpłatnie.

Nieszczelność jelita i alergia pokarmowa – jak im zaradzić?

Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać w walce z alergią pokarmową typu III, jest wyeliminowanie z diety uczulającego czynnika. Istotne jest również zadbanie o odbudowę błony śluzowej jelita. Warto stosować dietę ubogą w cukier, alkohol i gluten. Pokarmy te sprzyjają stanom zapalnym. Za to trzeba wprowadzić do swojego jadłospisu owoce morza, oleje roślinne, orzechy i warzywa bogate w błonnik. Niezbędne jest także stosownie probiotyków. Przywracają one równowagę florze bakteryjnej jelit oraz poprawiają trawienie i wchłanianie ważnych dla zdrowia substancji. Większą ilość bakterii probiotycznych zapewni nam spożywanie oligosacharydów w produktach takich jak ryż, banany, miód czy cebula. Dbałość o dietę i zdrowy styl życia, a także unikanie stresu i używek, pozwoli nam na zmniejszenie ryzyka rozwoju alergii pokarmowych typu III.

Karolina Solga