Składniki
- łyżka bezsmakowego oleju bez śladowych ilości orzechów
- spory kabaczek
- 2 łyżki masła
- 2 pory (tylko białe części – drobno posiekane)
- półtorej łyżeczki sproszkowanego curry
- pół łyżeczki mielonego kminku
- litr bulionu z kurczaka lub włoszczyzny
- łyżeczka melasy lub brązowego cukru (według uznania)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- 3 łyżki śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu
Opis wykonania
Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Przekroić kabaczek wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Posmarować rozcięcia oliwą i piec, ułożone na blasze skórą do góry, przez godzinę lub do czasu, gdy miąższ będzie miękki. Gdy kabaczek przestygnie na tyle, by można go było dotykać, wybrać miąższ i wyrzucić skórę.
Roztopić masło w garnku z grubym dnem. Wrzucić pory i dusić 3 minuty, aż zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodać curry oraz kminek i dusić jeszcze minutę.
Dodać miąższ kabaczka, bulion oraz melasę lub cukier. lekko doprawić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut.
Zmiksować zupę w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej konsystencji. Być może trzeba to będzie zrobić w dwóch porcjach, jeśli w pojemniku nie zmieści się cała zupa. Przelać ją z powrotem do garnka. Dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i śmietanę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Podgrzać, ale ni doprowadzać do wrzenia. Przelać do na grzanych kokilek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Suto ugarnirować.
Czas gotowania: 20 minut plus czas na odgrzanie