MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Zupa z pora i kabaczka


Składniki

  • łyżka bezsmakowego oleju bez śladowych ilości orzechów
  • spory kabaczek
  • 2 łyżki masła
  • 2 pory (tylko białe części – drobno posiekane)
  • półtorej łyżeczki sproszkowanego curry
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • litr bulionu z kurczaka lub włoszczyzny
  • łyżeczka melasy lub brązowego cukru (według uznania)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 3 łyżki śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Przekroić kabaczek wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Posmarować rozcięcia oliwą i piec, ułożone na blasze skórą do góry, przez godzinę lub do czasu, gdy miąższ będzie miękki. Gdy kabaczek przestygnie na tyle, by można go było dotykać, wybrać miąższ i wyrzucić skórę.

Roztopić masło w garnku z grubym dnem. Wrzucić pory i dusić 3 minuty, aż zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodać curry oraz kminek i dusić jeszcze minutę.

Dodać miąższ kabaczka, bulion oraz melasę lub cukier. lekko doprawić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut.

Zmiksować zupę w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej konsystencji. Być może trzeba to będzie zrobić w dwóch porcjach, jeśli w pojemniku nie zmieści się cała zupa. Przelać ją z powrotem do garnka. Dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki i śmietanę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Podgrzać, ale ni doprowadzać do wrzenia. Przelać do na grzanych kokilek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Suto ugarnirować.

Czas gotowania: 20 minut plus czas na odgrzanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij