Składniki

  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka oleju kukurydzianego
  • 1/2 dymki
  • 2 łyżki łuskanego zboża np. orkiszu
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • sól jodowa, pieprz
  • 1/4 pęczku szczypiorku
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 1 czubata łyżka twarogu o zmiejszonej zawartości tłuszczu

Opis wykonania

1. Por oczyścić i przekroić na pół. Dokładnie go umyć i wysuszyć, a następnie pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w garnku. Krótko poddusić w nim por i drobno pokrojoną dymkę. Kilka plasterków pora odłożyć.

2. Do garnka dodać zboże i wywar warzywny. Całość gotować około 20-30 minut. Dodać trochę soli, pieprzu i posiekany szczypiorek.

3. Skondensowane mleko wymieszać ze świeżym serem. Zupę zmiksować, jeszcze raz przyprawić, połączyć z mieszanką serowo-mleczną.

Potrawę podawać przybraną pozostałymi plasterkami porów.

Rada

Zamiast pora można użyć marchew, paprykę, brokuły albo kapustę włoską.

Smacznego!