MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Zrezygnuj z cukru!


Zrezygnuj z cukru!

Smakołyk ten nie tylko szkodzi zębom, ale także sprzyja powstawaniu alergii na pokarmy i na grzyby.

 

Naturalny cukier, który występuje przykładowo w miodzie, suszonych daktylach czy kaszy jaglanej jest niezbędny do życia.

Ads code goes here

Biały rafinowany cukier, który znajduje się m.in. w słodyczach – to natomiast tzw. „biała śmierć”.
Nadmiar cukru sprzyja przedwczesnemu starzeniu się skóry, pojawieniu się próchnicy czy osteoporozie.

Może doprowadzić także do nieprawidłowego funkcjonowania trzustki, co w efekcie doprowadza do cukrzycy oraz sprzyja powstaniu alergii.

Negatywny wpływ cukru

 

Cukier od pierwszych chwil, w których pojawia się w ciele, działa destrukcyjnie. Stwarza korzystne warunki do rozwoju bakterii. Zakwasza ślinę i powoduje, że skrobia nie jest przygotowana do trawienia w żołądku i jelicie. Efekt? Pokarmy nie są odpowiednio wykorzystane.

Zrezygnuj z cukru!

Poza tym cukier zwiększa kwasowość treści żołądkowej, a nadmiar kwasów trawi śluzówkę żołądka. Może to doprowadzić do przewlekłego zapalenia żołądka i jelit oraz stanów zapalnych śluzówki przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. W ostateczności nawet do choroby wrzodowej tych narządów.

Cukier nie dla alergika

Negatywnym skutkiem cukru są również alergie. Smakołyk ten niszczy bowiem śluzówkę jelita i sprzyja nadmiernemu rozwojowi drożdży i kolonizacji grzybami pleśniowymi w przewodzie pokarmowym oraz ułatwia powstawanie alergii na pokarmy i na grzyby.

Kolejny problem. Nie usunąłeś z jadłospisu cukru? Możesz sobie „łykać” leki przeciwalergiczne. I tak nie pomogą. Najpierw zrezygnuj ze tej przyjemności.
DR

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij