Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g polenty instant
  • 15 g startego bezmlecznego sera typu parmezan
  • 1-2 łyżki stołowe posiekanego tymianku lub bazylii czy rozmarynu

Opis wykonania

Wlać wodę do dużego rondelka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i zmniejszyć płomień, tak aby woda gotowała się, ale nie wrzała.

Powoli dodać polentę i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać starty ser i zioła. Gotować, nie doprowadzając do wrzenia przez 5-10 minut, mieszając cały czas, aby nie dopuścić do powstania grudek. Polenta jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek naczynia w trakcie mieszania. Przełożyć ją na dużą, drewnianą deskę do krojenia lub płaskie naczynie i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, pokroić ją na plasterki grubości 1 cm i przesmażyć na patelni, aż polenta  zrobi  się lekko brązowa z obu stron.

Czas gotowania: około 1 1/4 godziny.