zdrowe żywienie

Wraz z nadejściem sezonu wiosenno-letniego chętniej zmieniamy nawyki żywieniowe. Chcemy wyglądać dobrze i czuć się zdrowo. Większy dostęp do warzyw i owoców ułatwia ten proces. Na czym właściwie polega zdrowe żywienie?

Zdrowe odżywianie kontra niezdrowe jedzenie

Zdrowe żywienie najlepiej zacząć od zmian swoich nawyków. Słone przekąski takiej jak chipsy, paluszki czy orzeszki nie są grzechem, jeśli sięgniemy po nie od święta. Ale w sytuacji, gdy stanowią jedną z elementarnych części naszej diety, możemy mieć powód do obaw. Słone i tłuste jedzenie jest smaczne, ale niezdrowe. Zawiera chemiczne dodatki i wzmacniacze smaku, które niekorzystnie działają na nasz organizm. Do wszystkiego dochodzi jedzenie w pośpiechu, często w biegu na mieście. Wtedy najprościej sięgnąć nam po frytki czy hamburgera. Jednak takie odżywianie prowadzi do otyłości, cukrzycy czy miażdżycy. Zdrowe odżywianie wbrew pozorem nie jest trudne i drogie. Jest tanie i prostsze, niż nam się wydaje. Dlatego czy warto pakować w siebie kolejną porcję fast-foodów, skoro mamy zdrową i smaczną alternatywę?

Sezonowe produkty nieprzetworzone

Konserwanty, barwniki czy inne chemiczne związki to dodatki do przetworzonej żywności. To także alergeny i sprawcy wielu alergii pokarmowych. W opozycji do tych składników mamy naturalne produkty, czyli warzywa i owoce. Najlepiej wybierać sezonowe produkty, które nie tylko mają atrakcyjne ceny, ale są bogate w smak i aromat. Pyszne pomidory, kapusta, por, marchewka czy brokuły to produkty, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Wystarczy je upiec, ugotować czy przygotować na parze. Z dodatkiem kaszy będą doskonałym i zdrowym posiłkiem dla każdego. Warto podawać je z odrobiną oliwy, ponieważ większość warzyw jest lepiej przyswajanych przez organizm w tłuszczach. Z sezonowych warzyw możemy przygotować kolorowe sałatki. Zdrowy obiad to także ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i kefir. Brzmi apetycznie a kosztuje niewiele. Owoce to równie niezbędny składnik diety, więc warto je jeść, dostarczając organizmowi witamin i minerałów. Pamiętajmy, że najzdrowsze są produkty naturalne, nieprzetworzone. To właśnie po nie sięgajmy każdego dnia.

Szklanka wody z cytryną

Szklanka letniej wody z cytryną, wypita przed spożyciem śniadania działania korzystnie dla naszego zdrowia. Cytryna ma mało fruktozy, czyli cukrów owocowych. Działa przeciwbakteryjnie, wzmacniając układ odpornościowy. W połączeniu z wodą jest niczym napój izotoniczny i odkwaszający organizm. Dodatkowo pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, regulując pracę układu trawiennego. Cytryna oczyszcza organizm z toksyn i działa dobrze na skórę. Jeśli chcemy być zdrowi i piękni przez długi czas, warto zamienić poranną kawę czy herbatę na szklankę wody z cytryną.

Zboża

zdroweKasze i nasiona to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Regulują procesy trawienne organizmu. Najlepiej wybierać kaszę jaglaną gryczaną czy amarantusa. Nasiona słonecznika czy dyni to doskonały dodatek do sałatek, jogurtu czy warzyw. To także zdrowa przekąska między posiłkami. Zboża stanowią ważny element diety człowieka. Jednak warto ograniczyć spożycie pszenicy, która jest bogata w gluten. Wiele osób jest uczulonych na gluten, który przyczynia się do różnych dolegliwości układu pokarmowego.

Katarzyna Antos