Zamienniki w diecie (cz.2) - jaja

Zamienniki jaj

Ale w każdej kuchni nie sposób sobie wyobrazić większości wypieków, a także wielu dań obiadowych bez jaj.
Sklepy ze zdrową żywnością oferują od lat zamienniki nie tylko całych jaj, ale i samych białek jajka.

Warto wiedzieć, że w zależności od tego, do czego ma nam służyć jajko jest niemało zamienników, które poradzą sobie z godnym zastąpieniem jaj w przygotowywaniu popularnych potraw.

Skoro prawdziwy włoski makaron to taki bezjajeczny – nie powinniśmy żałować, że te wielojajeczne, żółte, typowo polskie, są dla nas niedostępne. Podobnie niemało w sprzedaży jest bezjajecznych ciast, majonezów i sosów oraz batoników owocowo-orzechowych. Wystarczy wnikliwie zainteresować się ofertą na sklepowych półkach i powinniśmy zaskoczyć się szerokim wyborem.

Dania bezjajeczne są zdrowe

Co ważne dania bezjajeczne są zdrowsze też przez to, że mają mniej cholesterolu i tłuszczu, zatem powinny być godne uwagi wśród wszystkich osób na diecie, liczących restrykcyjnie kalorie.

Zamienniki w diecie (cz.2) - jajaZamiast jaj można stosować zamiennie np. do mąki –

  • do spulchniania – proszek do pieczenia z wodą w proporcjach 1:2
  • do zagęszczenia – mleko i śmietankę sojową lub sojowy budyń, puree bananowe, beszamel z tofu lub mączki chleba świętojańskiego
  • do glazurowania – lukier żelatynowy czy syrop z cukru
  • do rozrzedzania – sok jabłkowy (1 jajo = 6 łyżek soku) lub przecier brzoskwiniowy (1 jajo = 4 łyżki przecieru)
  • by nadać puszystość – proszek do pieczenia lub soda oczyszczona z octem jabłkowym
    (AZ)