Zamienniki w diecie (cz.2) - jaja

Uczulenie na jaja nie występuje tylko po zjedzeniu jajecznicy czy jaj na twardo, na wielkanocnym stole. Jaja są obecne w:

  • ciastach i ciasteczkach,
  • wyrobach mącznych, takich jak: pierogi, pizze, naleśniki, paszteciki,
  • musach i piankach,
  • lukrach na ciastach,
  • pasztetach,
  • sałatkach warzywno-jajecznych,
  • wielu pastach,
  • sosach* (jak curry),
  • twarożkach.

Jak opisane są jajka?

W składzie produktów występują jako:

  • albumina,
  • globulina,
  • lecytyna,
  • E322,
  • liwetyna,
  • owoalbumina,
  • owoglobulina,
  • owomucyna,
  • owowitelina,
  • witelina,
  • proszek jajeczny.

Do niektórych potraw są dodawane suszone jaja, na które tez warto uważać.

U wielu alergików organizm toleruje jaja gotowane – dzieje się tak na skutek denaturacji białka w procesie gotowania.