MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Zamienniki (cz.3) – pszenica


pszenica

W zależności od tego, czy mamy alergię na inne zboża (jęczmień, żyto, owies, proso), kukurydzę bądź ryż, możemy stosować z nich zrobione mąki, płatki i makarony. Jak jeszcze wyeliminować ten rodzaj alergii pokarmowej z naszej diety?

Nie każdy zna tak nietypowe zboża i mąki jak z amarantu, quinoa, gryki, tapioki, sago, soi, ziemniaków, maranty (mąka ararutowa), grochu, ciecierzycy, fasoli, orzeszków czy innych roślin – mąka z kasztanów czy bananów.

Mąka z sago i tapioki jest trudna do zdobycia w polskich sklepach, ale też trudniejsza w gotowaniu. Jednak herbatniki i ciasteczka bez mąki pszennej większości z nas nie smakują zbyt dobrze i nie wyrastają w czasie pieczenia. Jednak wypieki ryżowe (nawet chleby czy placki – vide: zdjęcie) smakują nawet dzieciom.

Ads code goes here

Dieta bezglutenowa nie jest rozwiązaniem

Nie wszystkie produkty bezglutenowe są odpowiednie dla osób z alergią na pszenicę – wiele produkowanych jest z pszenicy, ale pozbawionej glutenu, zatem taka dieta nie rozwiązuje problemu.

Warto wystrzegać się pszenicy ukrytej w chipsach, słodkich i słonych przekąskach, herbatnikach, ketchupach i musztardach, kiełbasach i pasztetach, konserwach mięsnych, muesli i prażonych orzechach, serkach topionych, sztucznych śmietankach czy zupkach w proszku.

Wykluczyć z diety trzeba również wszystkie produkty zawierające skrobię warzywną, wypełniacze i zagęszczacze zbożowe, otręby i kiełki pszeniczne, mąkę farina, semolinę i inne pszeniczne mąki, wszelkie rodzaje skrobi.

Co zamiast pszenicy?

mąkaPoza w/w nietypowymi mąkami można zastosować (zmielone pestki słonecznika do wypieków, czystą quinoa – zboże zawierające wapń, żelazo i białko czy ciasteczka i wafle ryżowe lub owsiane.

Oczywiście bez pszenicy i glutenu jest też proszek do pieczenia, gotowe specjalnie przygotowane dla alergików makarony i gotowe ciasta do pizz, herbatniki i batoniki z ziaren, sosy w proszku czy chrupki.
(AZ)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij