Które owoce uczulają nas najbardziej?

fota - cytrusy

Poza sezonem letnim i jesiennym, gdy nie mamy krajowych owoców, chętnie wspomagamy się witaminami z cytrusów. Kupujemy pomarańcze, pomelo, grejpfruty, sweete, mandarynki i cytryny – wiedząc, że cytrusy są bogate w witaminę C. Ale to też groźne alergeny, warto więc uważać, szczególnie w przypadku dzieci.

To prawda, że żadne krajowe owoce nie mają tyle witamin co cytrusy, jednak wielu dietetyków podkreśla, że dla organizmu najlepsze jest to, co rośnie w jego klimacie, a zatem warzywa i owoce krajowe, gdyż do takiej diety dostosowane mamy organizmy – w zakresie przyswajania i przetwarzania pokarmu, co organizm wykształca od pokoleń.

Gdzie znajduje się witamina C?

Witaminę C w dużej ilości znaleźć można też w żurawinie, dzikiej róży (30 razy więcej niż cytryna), porzeczkach (czarne mają 4 razy więcej niż cytryny) czy truskawki, czerwona papryka, a nawet kalafior i szpinak. Również rzeżucha, brokuły, kapusta, pomidory i …ziemniaki.

Cytrusy mają w swoim składzie także antyutleniacze i pektyny. Poprawiają odporność i usprawniają pracę krwinek. Usuwają z organizmu toksyny i wspomagają procesy trawienne, w tym – regulują pracę jelit, są źródłem kwasu foliowego, wspomagając funkcjonowanie układu nerwowego i działają krwiotwórczo. Mają też beta-karoten, niezbędny dla skóry i wzroku, a ich aromat łagodzi uczucie stresu i stany napięcia.

Alergie na owoce morza i oliwki

W krajach śródziemnomorskich znacznie rzadziej niż w naszej części Europy mieszkańcy mają problemy z alergiami na owoce morza i oliwki, z kolei nam częściej szkodzą banany i mandarynki niż jabłka, choć dość dobrze organizmy reagują na produkty importowane, które jednak (z punktu widzenia biologii) są wciąż nowością dla naszych organizmów, na którą te bardziej wrażliwe reagować mogą alergią.

Oczywiście, należy pamiętać też o walorach odżywczych i witaminach cytrusów dojrzewających na drzewach i jedzonych prosto z nich, a tych, które trafiają na nasze półki sklepowe – i zyskują właściwy kolor (ale niekoniecznie taką samą ilość witamin i minerałów) w dojrzewalniach, co jest standardem w przypadku bananów, często z użyciem chemicznych oprysków.

Komentarze

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    Zdecydowanie jakiś chochlik narozrabiał. Dziękujemy za uwagę :)

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    A moŻe by tak poprawić te "owoce moŻa" na moRZa bo aż w oczy kole...

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    Wszystko zależy w jakim stopniu jesteś uczulona - zwykle jest jakis stopien tolerancji

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    A ja się właśnie dowiedziałam że jestem uczulona na cytrynę ! Czy kwas sytrynowy który jest dodawany do napojów, przypraw i innych to też uczula ?

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    Okazuje się że winogrona są strasznie nafaszerowane pestycydami . W moim przypadku nie pomogło mycie tych owoców. Parzące odniska zapalne na skórze pleców ma również dokładnie w tym samym czasie ktoś z moich znajomych. Gdzie są odpowiednie służby aby nas chronić przed takim gównem sprowadzanym do Polski.

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    Moja 5letnia córka jest bardzo uczuluna na truskawki i maliny to co mam jej dawac jaki owoc co zawiera witamine c zeby jej nie uczuliło!

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    Nigdy nie dostrzegłam uczulenia na banany u mojego syna natomiast jabłka sam odrzucił już 4 lata temu. Uczulają go nawet te duszone czy zapieczone. Ponieważ ma także alergię wziewną na bylicę, trawy i brzozę to tłumaczę to sobie skrzyżowaniem. Zimą nie ma pyłków, a jednak jabłko wciąż go uczula, próbowałam tydzień temu i nie ma poprawy.

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    banany nie uczulają aż tak bardzo, inaczej mąka bananowa nie byłaby zamiennikiem w diecie bezglutenowej:)

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    a jednak z tego co się słyszy to kojarzę więcej osób z alergią na poziomki i maliny niż na pomarańcze czy cytryny

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    to właściwie masa naszych warzyw ma więcej wit. C niż cytryna:) a i tak jak się wrzuci do wrzącej herbaty taką cytrynę to od razu zabija się w niej witaminy

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    ale i tak chyba objawy uczuleń na polskie maliny, truskawki i poziomki są gorsze i silniejsze niż na cytrusy, szczególnie u małych dzieci, takie opuchlizny i wysypki, że dziecko się dusi, puchnie w oczach, także krtań i bez szpitala się nie obejdzie, zwykłe wapno nie wystarczy

Dodaj komentarz