Alergia pokarmowa na szpinak

fota - szpinak

Komosowata roślina, jaką jest szpinak, od kilku lat wraca do łask w rozmaitych produktach spożywczych i gotowych daniach obiadowych. Nie wszyscy jednak dobrze tolerują to warzywo.

Szpinak należy do tej samej rodziny roślin co burak i boćwina. Osoby reagujące na alergeny szpinaku reagują też często na alergeny buraka.

Warto wiedzieć, że zawiera dużo histaminy, dlatego może się zdarzyć, że wywoła wykwity skórne bez reakcji immunologicznych o objawach bardzo zbliżonych do uczulenia.

Kogo dotyczy alergia?

O ile alergia pokarmowa po spożyciu szpinaku może się zdarzyć i u dorosłych i u dzieci, o tyle astma występuje bardzo rzadko (i jest np. powiązana z chorobą zawodową), podobnie jak alergia kontaktowa (u kucharzy, gospodyń domowych).

Reakcje w obrębie jamy ustnej (OAS – oral allergy syndrome) zawsze występują u osób wcześniej chorujących na alergiczny nieżyt nosa na skutek pylenia drzew i na ogół miały już objawy uczulenia w ustach po spożyciu owoców – jabłek, brzoskwiń czy bananów.

Chorzy uczuleni na szpinak są też niejednokrotnie uczuleni na lateks, niektórzy tez na białka pyłku roślin (drzew – głównie brzozy czy chwastów) czy pleśnie.

W diagnozowaniu alergii na szpinak stosuje się na ogół doustną próbę prowokacyjną, podając bardzo małe dawki alergenu (wykonywaną przez specjalistów, a nie samodzielnie).
(PFN)

Czytaj więcej w książce Alergeny E. Rudzkiego

Komentarze

  • napisał(a) jakiś czas temu:

    to mit że szpinak to trawa, dobrze doprawiony (czosnek, śmietana i np. bazylia) i podany z serem feta jest świetny do makaronu i jako farsz pierogów

Dodaj komentarz