MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Wietnamski gulasz wołowy


Składniki

  • Na marynatę: 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 gałązki trway cytrynowej (przycięte i bardzo drobno posiekane)
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry lub curry w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
  • 4 łyżki puree z pomidorów
  • 2 czerwone papryki chilli bez pestek – drobno posiekane
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • Na gulasz: 900 g chudego steku na gulasz (pokrojonego w kostkę)
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego lub innego bez orzechów
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 750 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 2-4 gwiazdki anyżu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 marchwie (pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 ziemniaki (pokrojone w grubą kostę)
  • rzodkiew daikon lub 2 małe rzeczy (pokrojone w grubą kostkę)

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Ads code goes here

W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso i wymieszać rękami, żeby całe było pokryte marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę lub do następnego dnia.

W żaroodpornym naczyniu do zapiekanej rozgrzać łyżkę oleju.Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając, aż będą miękkie i szkliste. Wyjąć łyżką cedzakową.

Rozgrzać pozostałą część oleju. Włożyć połowę mięsa i szybko przyrumienić z każdej strony. Wyjąć. Włożyć i przyrumienić drugą połowę mięsa. Przełożyć całe mięso do naczynia, wlać marynatę i dodać cebulę z czosnkiem.

Dolać wodę, dodać sól i anyż oraz sporą porcję mielonego pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu godzinę.

Dodać warzywa i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie, kolejne 30 minut.

W razie potrzeby zdjąć pokrywę i gotować gulasz na dużym ogniu 1-2 minuty, by zredukować ilość płynu. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Podawać gulasz prosto z naczynia.

Czas gotowania: 90 minut.

Rada: Jak w przypadku większości gulaszów, ten jest jeszcze smaczniejszy, gdy przyrządzi się go wcześniej, a potem odgrzeje, więc jest idealny na przyjęcia.

Propozycje serwowania: podawać gulasz z ryżem i azjatycką sałatką z kapusty. W celu przygotowania stylowego posiłku o wschodnich aromatach, który nie zawiera żadnego alergenu z “Wielkiej Czwórki”, serwujcie gulasz z miękkimi sajgonkami na przystawkę oraz sorbetem kokosowym na deser. Ten gulasz jest też przepyszny z kluskami lub francuskim chlebem.

Uwaga na chilli! Niektóre osoby go nie tolerują. W razie potrzeby zrezygnować z tej przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij