Składniki

  • 175 g mięsa wieprzowego bez kości – do posiekania
  • 2 dymki
  • plaster imbiru drobno posiekany
  • łyżka sosu sojowego (takiego bez dodatku pszenicy!)
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • ząbek czosnku (do zmiażdżenia)
  • 3 szklanki (po 200 ml) oleju kukurydzianego
  • 1/4 kg bakłażanów pokrojonych na kawałki
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • łyżka sosu tabasco
  • 4 łyżki wywaru mięsnego lub warzywnego
  • do dekoracji starty imbir i utarta dymka

Opis wykonania

dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna i bez orzechów

Mięso wymieszaj w misce z cebulką dymką, imbirem, czosnkiem i sosem sojowym, dodaj mąkę kukurydzianą – po wymieszaniu zostaw w tej marynacie na 15-20 min.
Pozbaw bakłażany goryczki – możesz posolić je pokrojone na sicie a potem przelej wodą (po 15-20 min.), która spłucze z nich wraz z solą gorycz.
W woku lub na patelni rozgrzej olej do 180 st. i wrzuć pokrojone bakłażany i smaż do 2 min, po czym wyjmij z tłuszczu i odsącz z niego na pergaminie.
Na resztce oleju w woku czy patelni podsmaż przez minutę mięso z papryką, mieszając cały czas, dodaj bakłażany, sos tabasco, smaż dalej, po czym zalej bulionem i gotuj, ale pilnując, by nie doprowadzić do wrzenia – aż niemal cały płyn wyparuje.
Podawaj przybrane imbirem lub dymką.