warzywa

W prawidłowej diecie dziecka nie może zabraknąć zdrowych warzyw. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników do rozwoju i wzrostu. Które warzywa powinny znaleźć swoje miejsce w jadłospisie malucha?

Warzywa dla dzieci

Większość dzieci nie reaguje z entuzjazmem na wspomnienie o warzywach. Choć są bardzo zdrowe, bywają nielubiane przez maluchy. Taka reakcja zwykle związana jest z czystą niewiedzą. Dzieci nawet nie spróbują danego produktu a już nazywają go ohydnym. Rodzice mają więc dość trudne zadanie, aby przekonać pociechy do spróbowana warzyw. Na szczęście dary natury są bogactwem smaków, kolorów i kształtów, co pozwala przekonać do nich nawet największych niejadków. Choć warzywa bywają przyczyną reakcji alergicznych u niektórych osób, zdrowe dzieci zdecydowanie powinny je jeść. Które z nich są najlepsze?

Brokuły

Zielone różyczki prezentują się na talerzu niczym małe drzewka. To doskonałe warzywo, z którego udziałem przygotujemy pyszne zupy, zapiekanki czy makarony. Mają wiele cennych witamin i zapobiegają chorobom serca. Jedząc je, dostarczamy organizmowi potas, fosfor, sód, magnez, żelazo czy cynk. Działają także pozytywnie na wzrok, ponieważ zawierają luteinę. Brokuły zawierają niewiele kalorii, więc z powodzeniem zastąpią nam ziemniaki czy niezdrowe frytki. Warzywo te uczula bardzo rzadko, więc jeśli nie zaobserwujemy żadnych niepokojących objawów, na stałe wprowadźmy je do jadłospisu malucha.

Dynia

Dynia to niezwykle cenne we właściwościach warzywo. Jej piękny, pomarańczowy kolor powinien przekonać do siebie dziecko. Z jej pomocą pozbędziemy się owsików u naszej pociechy. Jedzenie pestek dyni pomoże także na podrażnioną skórę dziecka i przyspieszy gojenie się ran. Długo można wymieniać witaminy i minerały, które zawiera dynia. Tak jak w przypadku brokułów, alergia na dynię pojawią się niezwykle rzadko.

Marchewka

marchew

Marchew to warzywo które doskonale znamy. Znajdziemy ją praktycznie w każdej kuchni. Beta-karoten oraz witamina A przyczynia się do zdrowia skóry oraz oczu. Marchewka sprawdza się jako surowa przekąska, dodatek do zup, sosów, budyniów czy pysznych ciast. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi będzie dobrą dawką witamin dla dziecka. Marchewka może uczulić. Reakcje uczulenia pokarmowego na to warzywo zwykle pojawiają się na skórze w postaci wysypki. Jednak bardziej narażone są osoby, które są uczulone na pyłki bylicy czy brzozy.

Nie wszystkie warzywa wywołują reakcje alergiczne. Oczywiście należy uważać podczas wprowadzania nowych produktów do diety dziecka, co nie wyklucza włączenia w nią nowych warzyw. Cenne składniki takie jak witaminy i minerały są potrzebne naszym dzieciom. Warzywa stanowią ich najlepsze źródło, o którym nie możemy zapomnieć.

Katarzyna Antos