histamina

Których produktów należy zatem unikać w diecie antyhistaminowej?

Białkowe produkty spożywcze niemal zawsze zawierają histaminę, która powstaje na skutek:

  • nieodpowiedniego przechowywania
  • psucia się artykułów żywnościowych
  • procesów fermentacji z udziałem bakterii stosowanych w produkcji np. kiszonej kapusty, octu, dojrzałych serów, wina

Czego unikać?

Histamina powstaje w trakcie przetwarzania, konserwowania i dojrzewania przy udziale mikroorganizmów, a także na skutek procesów starzenia.

Produkt wyjściowy dla histaminy stanowi histydyna, która występuje we wszystkich białkach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, ale przemianie w histaminę ulega tylko w wyniku jednego procesu chemicznego (dekarboksylacji).

Produkty szczególnie bogate w histaminę

  • wszystkie produkty, które poddawane są fermentacji (produkty mleczne – przede wszystkim sery, kiszona kapusta, wino, piwo, ocet)
  • wszystkie wędliny wytwarzane przez suszenie wędzonego lub solonego mięsa (kiełbasy z surowego mięsa, np. salami, surowa szynka)
  • wszystkie artykuły spożywcze magazynowane bardzo długo
  • niewłaściwie składowane ryby i owoce morza

histaminaParadoksalnie produkty spożywcze wytwarzane naturalnie, “biologicznie”, zawierają nie mniej histaminy niż żywność produkowana przemysłowo. W niektórych przypadkach można powiedzieć nawet, że jest wręcz przeciwnie, ponieważ warunki higieniczne w dużych zakładach oraz używanie czystych drożdży i bakterii hodowlanych pomagają zminimalizować ryzyko niepożądanego rozwoju drobnoustrojów.

Aby uniknąć histaminy, powinniśmy wybierać ryby mrożone natychmiast po połowie. Pamiętajmy również, że im więcej w naszej diecie świeżych produktów spożywczych, tym mniejsze ryzyko, że zetkniemy się z histaminą.

Źródło: Dieta antyhistaminowa