MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

W których produktach kryje się najwięcej histaminy?


histamina

Im dłużej dany produkt spożywczy dojrzewa, tym większa w nim zawartość histaminy. Negatywne skutki ma również jego nieodpowiednie przechowywanie.

Których produktów należy zatem unikać w diecie antyhistaminowej?

Białkowe produkty spożywcze niemal zawsze zawierają histaminę, która powstaje na skutek:

Ads code goes here
  • nieodpowiedniego przechowywania
  • psucia się artykułów żywnościowych
  • procesów fermentacji z udziałem bakterii stosowanych w produkcji np. kiszonej kapusty, octu, dojrzałych serów, wina

Czego unikać?

Histamina powstaje w trakcie przetwarzania, konserwowania i dojrzewania przy udziale mikroorganizmów, a także na skutek procesów starzenia.

Produkt wyjściowy dla histaminy stanowi histydyna, która występuje we wszystkich białkach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, ale przemianie w histaminę ulega tylko w wyniku jednego procesu chemicznego (dekarboksylacji).

Produkty szczególnie bogate w histaminę

  • wszystkie produkty, które poddawane są fermentacji (produkty mleczne – przede wszystkim sery, kiszona kapusta, wino, piwo, ocet)
  • wszystkie wędliny wytwarzane przez suszenie wędzonego lub solonego mięsa (kiełbasy z surowego mięsa, np. salami, surowa szynka)
  • wszystkie artykuły spożywcze magazynowane bardzo długo
  • niewłaściwie składowane ryby i owoce morza

histaminaParadoksalnie produkty spożywcze wytwarzane naturalnie, “biologicznie”, zawierają nie mniej histaminy niż żywność produkowana przemysłowo. W niektórych przypadkach można powiedzieć nawet, że jest wręcz przeciwnie, ponieważ warunki higieniczne w dużych zakładach oraz używanie czystych drożdży i bakterii hodowlanych pomagają zminimalizować ryzyko niepożądanego rozwoju drobnoustrojów.

Aby uniknąć histaminy, powinniśmy wybierać ryby mrożone natychmiast po połowie. Pamiętajmy również, że im więcej w naszej diecie świeżych produktów spożywczych, tym mniejsze ryzyko, że zetkniemy się z histaminą.

Źródło: Dieta antyhistaminowa

4komentarze
  1. Jan Sobolewski

    20 czerwca 2014 at 07:29

    Mimo wszystko z surowej suszonej szynki,i schabu oraz czerwonego wina nie zrezygnuję

    Reply
  2. Stefan Telefan

    20 listopada 2014 at 14:07

    ryby mrożone natychmiast po połowie……………?

    Reply
    • Anna Ewa Be

      25 lutego 2016 at 09:58

      Zamrażane na trawlerach /statkach przetwarzających ryby bezpośrednio na morzu /

      Reply
  3. Lia

    23 maja 2016 at 15:50

    Uwielbiam truskawki, banany, awokado. Teraz mam zakaz jedzenia tych owoców. Rodzinka sobie pałaszuje kluchy z truskawkami, a ja? Poszukuję przepisów na jakieś kolejne byle co z małą zawartością histaminy. I tak już przez miesiąc jestem na tej diecie, a jedynym skutkiem jest pieczenie i kłucie na bokach języka powodujące też opuchnięcie i swędzenie w uszach. Jest to bardziej upierdliwe niż sama nietolerancja histaminy. Jeszcze miesiąc i wprowadzam produkty z większą ilością histaminy

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij