vii-miedzynarodowe-targi-zywnosci-ekologicznej-i-regionalnej-natura-food-2014

Organizatorem imprezy są Międzynarodowe Targi Łódzkie, a honorowy patronat nad Targami sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Związek Województw RP, Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi.

Targi są okazją do zaznajomienia się z szeroką gamą produktów wyprodukowanych ze starannie wyselekcjonowanych składników oraz poznania świata producentów zajmujących się ta wąską dziedziną produkcji. Osoby cierpiący z powodu alergii pokarmowych powinny zainteresować się tym wyjątkowym wydarzeniem.

NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA I-EGO DNIA TARGÓW:

Piątek, 3 października 2014 r.

AULA

godz. 11.00        Ceremonia otwarcia VII Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej

                            NATURA FOOD i III Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO

godz. 15.30        Wręczenie nagród laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2014

organizator:       Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

godz. 17.15        Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród laureatom Konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD 2014

KLUBOKAWIARNIA SCENOGRAFIA

godz. 20.00        Uroczyste spotkanie wystawców oraz gości NATURA FOOD 2014 i beECO 2014 – wstęp za zaproszeniami

Sobota, 4 października  2014 r.

godziny zwiedzania 10.00 – 18.00

SALA KONFERENCYJNA A

godz. 11.00 – 14.00    AKADEMIA BIOKURIERA szczegółowy program

organizator:                 Karol Przybylak, Redaktor Biokurier.pl

godz. 14.00 – 18.00   BIOBIZNES FORUM – panel dla właścicieli i pracowników sklepów z żywnością ekologiczną szczegółowy program

organizator:                 Międzynarodowe Targi Łódzkie

SALA KONFERENCYJNA B

godz. 11.00 – 13.00    Spotkanie branżowe z IFOAM – język angielski

organizator:                  IFOAM EU

godz. 13.00 – 14.00    Promocja kanałami Fair Trade: Kawa „od początku”

prowadzenie:               Dr Borys Bińkowski, Szczypta Świata

godz. 14.00 – 15.00    Uprawy  ekologicznej  orkiszu , topinambura, samopszy oraz żeńszenia

prowadzenie:               Sławomir Chmiel, EKOLOGICZNA Plantacja Żeń-Szeń

godz. 15.00 – 16.00    Wykład

prowadzenie:              Jakub Ledwoń Natura PH

SALA KONFERENCYJNA C

godz. 14.00 – 15.00    Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień

prowadzenie:               Reni Jusie, ekomama.pl

godz. 15.00 – 18.00    „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!

organizator:                  INSPRO

SEKTOR A

Strefa Miłośników Kawy

godz. 10.00 – 18.00    Program już wkrótce

organizator:                  Stowarzyszenie Miłośników Kawy

Salon Ekologiczny Grow your own – wyhoduj sobie sam

godz. 10.00 – 18.00    Prezentacje produktowe uczestników salonu oraz spotkania z miłośnikami slow garden i slow food

organizator:                  Slow Life Food & Garden i Międzynarodowe Targi Łódzkie

Strefa EKOdziecka – Program

SEKTOR B

Food Track culinary show

godz. 10.00 – 18.00    Pokazy, degustacje topowych szefów kuchni, m.in. Atelier Smaku

organizator:                  Smakdoskonaly.pl

SEKTOR C

NA STOISKU URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO

godz. 10.30 – 12.30    Warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego w ramach projektu

                                     „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”

organizator:                  Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

godz. 13.30-15.00      Pokaz kulinarny w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję

                                    tradycyjnych smaków regionu”

prowadzenie:              Sebastian Kornacki i Dariusz Suchenek

organizator:                 Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

Niedziela, 5  października  2014 r.

godziny zwiedzania 10.00 – 16.00

SALA KONFERENCYJNA A

godz. 11.00 – 14.00     BIOBIZNES FORUM – panel dla właścicieli i pracowników sklepów z żywnością ekologiczną szczegółowy program

organizator:                  Międzynarodowe Targi Łódzkie

SEKTOR A

Strefa Miłośników Kawy

godz. 10.00 – 18.00    Program już wkrótce

organizator:                  Stowarzyszenie Miłośników Kawy

Salon Ekologiczny Grow your own – wyhoduj sobie sam

godz. 10.00 – 18.00    Prezentacje produktowe uczestników salonu oraz spotkania z miłośnikami slow garden i slow food

organizator:                  Slow Life Food & Garden i Międzynarodowe Targi Łódzkie

Strefa EKOdziecka – Program

SEKTOR B

Food Track culinary show

godz. 10.00 – 18.00    Pokazy, degustacje topowych szefów kuchni, m.in. Grzegorz Łapanowski

organizator:                  Smakdoskonaly.pl i Międzynarodowe Targi Łódzkie

SEKTOR C

STREFA KULINARNA

godz. 11.00 – 15.00    Warsztaty kulinarne dla dzieci

organizator:                 Stowarzyszenie Polska Ekologia, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego