MojeAlergie.pl - serwis dla alergików
Menu

Uczulenie na alkohol


Uczulenie na alkohol

Przyczynek do wystąpienia objawów alergii lub nietolerancji, nasilenie istniejącej alergii oraz wyzwolenie reakcji na alergeny pokarmowe.

Za to wszystko może odpowiadać alkohol w czystej postaci. Natomiast piwo i wino, a także inne napoje alkoholowe mogą zawierać alergeny i składniki powodujące objawy nietolerancji.

Uczulenie na wino

Czynniki zawarte zwłaszcza w winach owocowych mogą powodować natychmiastowe reakcje, zwykle astmatyczne. Do grupy najsilniej uczulających należą wina czerwone, niezbyt często białe i szampany, a najrzadziej mocne – jak sherry lub porto.

Alergenami mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji lub pod wpływem warunków przechowywania w piwnicy. Siedliskiem grzybów mogą być też korki zamykające butelki z alkoholem. W Hiszpanii znane jest zjawisko uczulenia na winorośl, w okresie pylenia tej rośliny, czyli w maju i czerwcu.

U wielu osób alergeny winorośli powodują zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Na uważane za niezbyt silne pyłki winorośli, a także alergeny pleśni szczególnie narażeni są pracownicy biorący udział przy jej zbiorach oraz produkcji wina.

Uczulenie na alkoholOprócz alergii wziewnej nie wyklucza się też alergii kontaktowej

Obecna w winie histamina, również sulfity (środki hamujące fermentację) oraz tyraminy podejrzewane są o wywoływanie anafilaktycznych reakcji, takich jak migrenowe bóle głowy czy zmiany skórne. Aby zdiagnozować alergię na wino stosuje się doustne próby prowokacyjne z próbkami wina i odpowiednio spreparowanych próbek placebo.

Strony: 1 2

Komentarze

Zostaw komentarz jako pierwszy/a!