Trzmiel

Alergia na trzmiele

Nadwrażliwość na jad tych owadów występuje zazwyczaj z przyczyn zawodowych. Trzmiele są wykorzystywanie do zapylania warzyw, wówczas kontakt z nimi jest częsty, a reakcje alergiczne mogą doprowadzić nawet do zgonu.

Ludzie nie pracujący w ogrodnictwie raczej nie mają kontaktu z trzmielami, dlatego przypadki uczulenia są rzadsze.

Drugim powodem jest skład jadu trzmiela – znajduje się w nim mniej białka. A to właśnie ono wywołuje reakcję alergiczną.

Objawy

Najczęściej występują objawy miejscowe, czyli obrzęk tkanki podskórnej. Czasami może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Rzadziej występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, wysiew pokrzywki lub napady astmy.

Zapobieganie

Trzmiele nie należą do agresywnych owadów, ale jeśli zaatakują, a jest możliwość wystąpienia powikłań alergicznych należy skonsultować się z lekarzem.

Osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jad trzmiela powinny zaopatrzyć się w zestaw przeciwwstrząsowy.
(KS)