Składniki
  • 1 mały ananas
  • 2 owoce passiflory (męczennicy)
  • 2 obrane i pokrojone na ćwiartki kiwi
  • 1 obrane mango bez pestki
  • 1 melon miodowy lub galia
  • 1 obrany i pokrojony na plasterki owoc karamboli lub pitihaya
  • 3 łyżki stołowe soku z mango lub jabłkowego
  • 2 łyżeczko wody z kwiatu pomarańczy
  • polewa kremowa (jako dodatek)
Sposób przygotowania

Obetnij czubek ananasa i obierz go ze skórki. Wytnij środek, a resztę pokrój na duże kawałki. Przełóż do dużej miski.

Przekrój na pół owoce passiflory i za pomocą łyżeczki wydrąż środek razem z pestkami i sokiem. Wymieszaj z kiwi i mango. Dodaj do ananasa.

Melona przekrój na pół, wyrzuć pestki, a miąższ pokrój na duże kawałki. Dodaj do sałatki razem z owocem karamboli lub pitihaya i sokiem z mango lub jabłkowym.

Skrop wszystko wodą z kwiatów pomarańczy i schłódź w lodówce. Podawaj z kremową polewą.

Do urozmaicenia dodaj inne owoce sezonowe, na które pozwala Twoja dieta. Mogą to być brzoskwinie, czereśnie, jagody, truskawki, morele czy śliwki

Dodatkowe informacje

Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem.

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.