Składniki

  • 55 g zwykłej mąki
  • 55 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • duże jajko (roztrzepane)
  • 150 ml wody

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:

Połączyć w misce suche składniki. Dodać jajko i wodę, by powstała dość rzadka masa. Przelać do miarki kuchennej. Posypać mąką papier do pieczenia rozłożony na stolnicy. Rozgrzać małą, nieprzywierającą patelnię. Ustawić średni płomień.

Wylać na patelnię 1/8 masy. Obracać szybko patelnią, by ciasto pokryło równo dno i odrobinę ścianki. Smażyć na średnim ogniu, aż brzegi placka zaczną odchodzić. Przewrócić na drugą stronę, żeby ją lekko osuszyć.

Przerzucić na papier do pieczenia i posypać mąką. Przykryć drugim kawałkiem papieru, by placek pozostał miękki. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta podgrzać nieco patelnię. Za każdym razem mieszać ciasto. Jeżeli tortille nie będą wykorzystane natychmiast, należy je wystudzić i umieścić w hermetycznym pojemniku. Można je zamrażać.

Czas smażenia: 20 minut

Dieta bez jajek, produktów mlecznych i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, ale zastąpić jajko 30 gramami mąki ziemniaczanej. Zmniejszać porcję mąki kukurydzianej o połowę i zwiększyć ilość wody do 240 ml.

Dieta bez glutenu, produktów mlecznych i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, lecz zamiast zwykłej mąki użyć mąki bezglutenowej i zwiększyć ilość wody do 215 ml.