Składniki

  • 2 kubki jogurtu waniliowego
  • 1,5 kubka mąki orkiszowej
  • 1,5 kubka puree z kasztanów
  • 1,5 kubka cukru trzcinowego
  • 1,5 kubka migdałów
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 6 jaj
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • olej rzepakowy
  • 250g śmietany kremówki
  • 1 kubek jogurtu waniliowego
  • 250g twarożku

Opis wykonania

Danie z diety antyhistaminowej – jaja wlać do dużej miski, dodać pozostałe składniki i ubijać za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego, nastawionego na najwyższe obroty przez około 5 min.
masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 min.

Po wystudzeniu tort przekroić w połowie wysokości i posmarować dżemem morelowym. Po założeniu posmarować wierzch i boki dżemem morelowym.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt waniliowy i twarożek; delikatnie wymieszać. Tak przygotowana masa napełnić worek do wyciskania kremu i udekorować tort. Natychmiast wstawić do lodówki.