Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g rozpuszczonej margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg winnych jabłek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • 3/4 soku jabłkowego
  • 150 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki cukru pudru

Opis wykonania

1. Mąkę starannie przesiać, zagnieść ciasto z 80 g cukru, masła, jajka i soli. Ciasto zawinąć w folię i na godzinę odstawić w chłodne miejsce.

2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić na kawałki, pokropić sokiem cytrynowym, posypać cynamonem.

3. Budyń wymieszać z małą ilością soku jabłkowego, dodać resztę soku i cukru, przyrządzić budyń według zaleceń na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Wywałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Brzeg ciasta powinien mieć ok. 3 cm. Piec ok. 15 minut w gorącym piekarniku na środkowym ruszcie.

5. Pokrojone jabłka wymieszać z masą budyniową i wyłożyć na podpieczone ciasto. Ciasto piec jeszcze przez 40 minut.

6. Cukier puder dodać do masy marcepanowej. Masę starannie wywałkować, pokroić w paski o szerokości 1 cm. Ułożyć w kratkę. Piec dalsze 15 minut.

Smacznego!!!