Składniki

  • Na ciasto: 340 g zwykłej mąki
  • 400 g cukru pudru
  • 1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 55 g kakao bez orzechów
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 450 ml niesłodzonego mleka sojowego lub wody
  • 100 ml oleju kukurydzianego lub innego roślinnego niezawierającego orzechów plus trochę do smarowania
  • półtorej łyżki białego octu
  • półtorej łyżeczki esencji waniliowej
  • Na polewę: podwójna ilość ganache lub porcja kremu czekoladowego na maśle
  • Do dekoracji: 45 g wiórków czekoladowych (można je zrobić obieraczką do ziemniaków) lub świeże owoce (według uznania)

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wysmarować olejem dwie głębokie tortownice o średnicy 20 cm i wyłożyć dna pergaminem.

Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao i sól. W oddzielnej misce wymieszać płynne składniki: mleko sojowe lub wodę, olej, ocet i esencję waniliową. Dodać do mąki. Mieszać, aż masa będzie gładka.

Podzielić ją na dwie tortownice i rozprowadzić równo za pomocą łopatki. Piec około 40 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie jędrne w dotyku.

Chłodzić 10 minut w tortownicach, po czym wyłożyć na kratkę, zdjąć pergamin i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić każde ciasto na pół w płaszczyxnie poziomej.

Zrobić ganache (połamać czekoladę i włożyć ją do garnka ze śmietanką. Delikatnie podgrzać, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż płyn zgęstnieje. Odstawić, by lekko przestygł i uzyskał konsystencję nadającą się do polewania ciasta) lub zrobić krem czekoladowy.

Ułożyć warstwy jedna na drugiej,przekładając je połową ilości ganache lub kremu czekoladowego. Resztę masy rozprowadzić po wierzchu ciasta i po bokach. Wyrównać nieco nożem. Posypać wiórkami czekoladowymi lub udekorować świeżymi owocami.