MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Tiramisu bezglutenowe


Składniki

  • 20 dag mąki bezglutenowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3/4 łyżeczki cukru do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremowej 30%
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • kakao do posypania
  • 3-4 łyżeczki mielonej kawy
  • 4 łyżeczki amaretto do nasączenia ciasta

Opis wykonania

Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem na jednorodną masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli mąkę do masy z żółtek i powoli ucieramy. Białka ubijamy oddzielnie z 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodajemy do reszty ciasta powoli mieszając, aby ciasto było pulchne. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy przez 40 min, w temperaturze 180 stopni.

Ads code goes here

Ucieramy żółtka ze 100 g cukru na puszystą masę, dodajemy do niej po 1 łyżeczce serka mascarpone i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Osobno ubijamy zimną śmietankę ze 100 g cukru (cukier dodajemy po trochu). Delikatnie mieszamy śmietankę z masą serową. Zaparzamy kubek kawy i dodajemy alkohol po ostygnięciu, następnie dokładanie nasączamy ciasto. Nakładamy masę na nasączony biszkopt, wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach posypujemy kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij