Składniki

  • trochę bezsmakowego oleju bez orzechów
  • 200g czekolady bez orzechów
  • 185g masła
  • 225g cukru pudru
  • łyżka brandy
  • 750g ugotowanych i obranych kasztanów(lub kasztanów z puszki)
  • 120ml mleka
  • 225ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • pół laski wanilii

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów

1.Wyłożyć folią spożywczą(najlepiej tak aby się nie marszczyła)naczynie do terrine o pojemności 1,2 litra lub formę do chleba. Zamiast foli można użyć odpornego na tłuszcz papieru nasmarowanego olejem.
2.Rozpuscić czekoladę w misce nad gotującą się na wolnym ogniu wodą. Miska nie powinna dotykać wody . Dodać masło, cukier oraz brandy i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia.
3. W robocie kuchennym zmiksować kasztany i mleko. Powinna powstać nieco sucha pasta .
4.Przełożyć kasztany do miski z czekoladą i dobrze wymieszać żeby masa miała gładką konsystencję. Przelać ja do formy przykryć i chłodzić przez noc.
5.Delikatnie ubić kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Rozciąć laskę wanilii i dodać nasiona do śmietany. Nie ubijać śmietany za bardzo ma być lejąca się.
6.Wyjąć terrine z formy i ostrym nozem zanurzonym na chwilę we wrzątku, pokroić na cieńkie plastry. Wokół każdego plastra wylać trochę śmietany.

WARIANTY
Jeżeli kasztany stanowią problem, zastąpić je taką samą ilością pokruszonego ciasta w wersji dla was bezpiecznej.