Techniki stymulacji układu odpornościowego

Unikanie alergenów pokarmowych

powinno być równoległe z przyjmowaniem produktów, które pomogą w zwalczeniu czy złagodzeniu alergii, pomocy wątrobie, o ile będziemy stosować produkty nieprzetworzone, przyjazne wątrobie.
Z owoców będą to – jabłka i świeży sok z jabłek, wiśnie, żurawiny, agrest, grejpfruty, winogrona i sok ze świeżych winogron, cytryny, śliwki, sok świeży z pomarańczy, granty, pigwa, maliny, truskawki i mandarynki.

Z warzyw – karczochy, botwina, sok z buraków lub marchwi, kalafior, cykoria, czosnek, zielona papryka, oliwki i oliwa z oliwek, sok z rzodkiewki, szpinak, pomidory, rzepa.

Techniki stymulacji układu odpornościowegoPonadto – napar z mniszka lekarskiego, ziarno sezamowe, orzechy włoskie i rzeżucha.
Niestety żywienie się w restauracjach i barach z jedzeniem na wynos jest dalekie od jedzenia nieprzetworzonej zdrowej kuchni. Dlatego warto niezwłocznie z wiosną zmienić nawyki żywieniowe, jeść więcej samodzielnie wykonywanych potraw bez półproduktów, z fasolą, zbożami, warzywami i owocami i coraz bardziej popularnymi kiełkami.