Składniki

  • porcja kruchego ciasta bez jajek i orzechów
  • 675 g jabłek deserowych, pokrojonych w kostkę
  • 200 g cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • 450 g jabłek na przetwory, pokrojonych w plasterki

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Rozwałkowanym kruchym ciastem wykładamy formę do tarty.
Do rondla z grubym dnem wkładamy jabłka pokrojone w kostkę, posypujemy 55 g cukru waniliowego.
Z laski wanilii usuwamy nasiona i wrzucamy ją, razem z nasionami, do jabłek z cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, mieszając, aż jabłka będą miękkie. Wyjmujemy laskę wanilii.
Ugotowane jabłka rozbijamy drewnianą łyżką, dodając kolejne 55 g cukru waniliowego. Odstawiamy do wystygnięcia, a gdy będą już gotowe, wykładamy na ciasto.
Układamy plasterki jabłek tak, by zachodziły na siebie. Zaczynamy od zewnętrznej krawędzi.
Pieczemy tartę ok. 15 min na środkowej półce piekarnika. Wyjmujemy tartę z piekarnika, posypujemy 85 g cukru waniliowego. Wstawiamy na wysoką półkę i pieczemy ok. 50 min.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: używamy bezmlecznego kruchego ciasta
WERSJA BEZ GLUTENU: używamy bezglutenowego kruchego ciasta