Składniki

  • 5 kg surowej szynki (najlepiej peklowanej)
  • 8 pomarańczy
  • po 3/4 szklanki musztardy i miodu
  • 4 łyżki brandy badź wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g goździków
  • sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Opis wykonania

1. Szynkę opłucz, osusz i natrzyj solą. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok. Mięso posmaruj olejem, przełóż do brytfanki. Polej kilkoma łyżkami soku z pomarańczy. Piecz przez 4 godziny w temperaturze około 180 stopni C. Polewaj resztą soku z pomarańczy.

2. Pozostałe pomarańcze potnij w plasterki (razem ze skórką). Musztardę wymieszaj z miodem i szczyptą pieprzu. Szynkę wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną mieszanką, obłóż plasterkami pomarańczy i przymocuj je do mięsa z goździkami.

3. Gotową szynkę przełóż na półmisek. Sos z pieczenia przecedź przez sitko. Wymieszaj z brandy. Przypraw do smaku gałką muszkatową. Zagotuj. Podawaj jako dodatek do szynki.

Smacznego!!!