Składniki

  • Spód: 3 całe jajka i 3 żółtka
  • 2/3 szklanki ciemnego cukru na przykład trzcinowego (160 ml)
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4/5 szklanki mąki z amarantusa prażonej (200 ml)
  • 4/5 szklanki mąki ryżowej (200 ml)
  • 1,2 szklanki skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej (300 ml) – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością
  • szczypta soli
  • Nadzienie: 2 kg twardych jabłek (np. szara reneta)
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 kopiaste łyżki cukru (więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne)
  • cukier waniliowy
  • Kruszonka: 150 g miksu mąki bezglutenowej na ciasto kruche (ok. 2/3 szklanki)
  • 100 g masła (wyjętego chwilę wcześniej z lodówki)
  • 3 duże łyzki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Piana: 1/4 szklanki cukru
  • 4 białka

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Przepis z czasopisma “Bez Glutenu”:

Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć obrane jabłka. Posypać pełną łyżką cukru, odstawić na 15-20 minut, aby puściły sok. Wyłożyć na gęste sitko, mocno odcisnąć łyżką, sok można wypić – jest pyszny.

W misce dokładnie wymieszać suche składniki: mąkę z amarantusa, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce ubić 3 całe jajka i 3 żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodawać po trochu olej, cały czas ubijając. Następnie dodawać po trochu wymieszane mąki (można mikserem na niskich obrotach). ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i posypać obficie wiórkami kokosowymi *wchłoną ok z jabłek). Na wiórki wyłożyć mocno odciśnięte jabłka, wymieszane z kopiastą łyżką cukru.

Ubić białka z cukrem na puszystą pianę, ułożyć ją na jabłkach.

Do miski wsypać mąkę na kruszonkę, cukier puder i masło. Najpierw posiekać całość nożem, a następnie, lekko pocierając, wetrzeć masło w mąkę z cukrem, tak by uzyskać formę grudek. Nie wycierać za długo, aby masło się nie roztopiło. Rozsypać kruszonkę na pianie z białek.

Wstawić blachę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 1 godziny i 20 minut (ciasto piecze się dosyć długo). Jeśli zbyt mocno rumieni się z wierzchu, przykryć papierem do pieczenia.

Wykonanie tej szarlotki nie jest tak trudne, jak można by sądzić z opisu i z mnogości składników.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl