MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Szansa na obniżenie ryzyka w alergii na fistaszki


Szansa na obniżenie ryzyka w alergii na fistaszki

Na razie to tylko wstępne badania, ale prowadzone już od trzech lat i przynoszące pozytywny skutek u pacjentów.

Naukowcy na Uniwersytecie Cambridge opracowują metodę, dzięki której u uczulonych na orzeszki ziemne można zwiększyć tolerowaną przez ich organizm dawkę alergenu aż 1000-krotnie.

Orzeszki mogą uprzykrzyć życie

Uczuleni na orzeszki ziemne doskonale wiedzą, jak istotne może okazać się to badanie dla zmian w ich życiu. Alergicy cierpiący na uczulenie na fistaszki muszą ściśle przestrzegać diety i mieć się cały czas na baczności.

Ads code goes here

Nie mogą pozwolić sobie nawet na kęs niesprawdzonego jedzenia, co często dotyka także ich rodziny, które także muszą pamiętać o alergiku przy gotowaniu i zakupach. Alergen zawarty w orzeszkach ziemnych może unosić się w powietrzu, co dodatkowo naraża osoby uczulone.

Pracownicy uniwersytetu w Wielkiej Brytanii zajęli się 22 dziećmi o rozpoznanej alergii na orzeszki ziemne i prowadzili od 2009 r. proste w zamyśle prace. W porozumieniu ze szpitalem Addenbrook zastosowali ostrożny reżim żywieniowy wprowadzający do diety młodych pacjentów czekoladę z mąką z orzeszków, stopniowo zwiększając jej ilość.

Badania i ich powodzenie

Spośród 22 badanych, jedno z dzieci musiało ukończyć doświadczenie już na starcie, natomiast u 19 z nich zanotowano niesamowity postęp w możliwości spożycia orzeszków. Mogły one zjeść od 2 do 3 fistaszków dziennie, co jest znakomitym wynikiem, biorąc pod uwagę, że wszyscy alergicy cierpieli na ciężką odmianę tego uczulenia.

Szansa na obniżenie ryzyka w alergii na fistaszkiIlościowo dzieci mogą teraz zjeść tysiąc razy więcej orzechów niż przed badaniami. Jeśli takie wyniki udałoby się podtrzymać na większej liczbie badanych, może to oznaczać gigantyczną zmianę w życiu wielu alergików.

Należy jednak zauważyć, że podobne badania nie powiodły się w innych ośrodkach naukowych. Jakkolwiek nigdzie indziej nie stosowano tak stopniowego systemu wprowadzania alergenu do diety i nigdzie, poza Cambridge, nie zarejestrowano tak dużego postępu w możliwościach spożycia orzeszków. Zostały zapowiedziane dalsze prace nad rozwojem tej metody.

Źródło: Cambridge News – www.cambridge-news.co.uk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij