Składniki

  • 500 g obranych pomidorów bez pestek (pokrojonych na duże kawałki)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe octu z białego wina lub octu jabłkowego
  • 600 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 obranego ogórka pokrojonego na duże kawałki
  • 15 g porwanych liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Do przybrania: 1/2 ogórka pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 mała zielona i 1 mała żółta papryka bez pestek (pokrojone na cienkie plasterki)
  • grzanki ze zwykłego lub bezglutenowego chleba

Opis wykonania

Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub mikserem pomidory, czosnek, oliwę, ocet, wodę, cukier, ogórka i bazylię. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Przelej gazpacho do wazy, przykryj i schładzaj w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.

Podawaj z przybraniem, w małych miseczkach ustawionych naokoło wazy z gazpacho.