Składniki

  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 pomidor
  • 100 g spaghetti
  • 100 g brokułów 1/8 wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól jodowana
  • pieprz
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • świeże liście bazylii
  • świeże liście szałwii
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Opis wykonania

1. Cebulę i ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki drobno pokroić.

2. Spaghetti na wrzącą wodę, gotować według zaleceń na opakowaniu.

3. Brokuły zblanszować w wywarze warzywnym. Rozgrzać oliwę z oliwy i poddusić w niej kawałki cebuli i czosnku. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Dodać brokuły, zalać gorącym wywarem warzywnym, przyprawić mała ilością soli i pieprzu. Gotować przez 5 minut.

4. Spaghetti odcedzić, przełożyć do głębokiego talerza, polać sosem. Posypać kukurydzą oraz posiekanymi listkami bazylii i szałwii.

Smacznego!!!