soja

Soja to znana roślina strączkowa, którą chętnie wykorzystujemy. Ma wiele właściwości i jak się okazuje, może pomóc również na problem niepłodności.

Soja w diecie kobiety

Badacze twierdzą, że obecność soi w diecie matki planującej zajście w ciążę metodą in vitro, może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Wszystko za sprawą właściwości jakie posiada cenna roślina. Soja neutralizuje działanie bisfenolu A, czyli związku chemicznego, wykorzystywanego przy produkcji tworzyw sztucznych. Popularny BPA znajduje się w składzie plastikowych butelek czy opakowania do przechowywania żywności. Przez jedzenie dostaje się do naszego organizmu. Naukowcy wykazali jego możliwy wpływ na płodność kobiet. Podczas przeprowadzonych badania okazało się, ze panie, które spożywały regularnie produkty sojowe, nie miały problemów z zapłodnieniem in vitro. Eksperci od żywienia zalecają spożywanie soi wszystkim kobietom, starającym się o dziecko. Dzięki odpowiedniej diecie można zniwelować ilość chemicznych substancji, dostających się do naszego organizmu. Jeśli chcemy mieć dziecko, musimy zadbać o zdrową dietę.

Soja na niepłodność?

Soja jest polecana nie tylko kobietom nieplanującym ciążę, ale także tym w okresie menopauzy. Jest źródłem wielu minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń. Roślina zwiera duże ilości białka i błonnika, dlatego jest chętnie spożywana przez wegetarian czy wegan. Łagodzi dolegliwości pojawiające się przy przekwitaniu. Przeciwdziała także osteoporozie czy chroni przed nowotworami. Jako roślina strączkowa, idealnie nadaje się jako dodatek do zup, sosów, potraw warzywnych czy mięsnych. Kiełki soi mogą być dodawane do kanapek oraz zdrowych sałatek. Mleko sojowe czy mąka z soi z powodzeniem zastąpią nam tradycyjne produkty. Należy pamiętać, że soja jest również alergenem, więc w przypadku uczulenia na tę roślinę, najlepiej unikać spożywania produktów sojowych. W kuchni sprawdzą się także przyprawy wytwarzane z soi takie jak olej sojowy, sos czy różnego rodzaju pasty.rośliny strączkowe

Soja pomaga na wiele dolegliwości. Jest zdrowa i zawiera wiele składników odżywczych. Powinna stanowić jeden ze stałych produktów naszej diety. Jeśli ma wspomóc zajęcie w ciążę, to zdecydowanie warto spożywać produkty na bazie tej rośliny.

Katarzyna Antos