MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Smażona wątróbka ze szpinakiem i czosnkiem


Składniki

  • 365 g wątróbki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 500 g szpinaku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • posiekana dymka do dekoracji

Opis wykonania

Przepis jest doskonały dla osób na podstawowej diecie wykluczającej, diecie bezglutenowej, diecie bezmlecznej, diecie bezjajecznej i diecie bez pszenicy.

Ads code goes here

Blanszujemy wątróbkę przez kilka sekund w gotującej się wodzie. Odsączamy i obtaczamy w mące kukurydzianej.

Połowę oleju podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Dodajemy szpinak i zmiażdżony czosnek. Smażymy, cały czas mieszając (ok. 2 min.). Przekładamy na półmisek i pilnujemy, by nie wystygł.

Rozgrzewamy pozostały olej. Wrzucamy imbir, wątróbkę, chili i sos sojowy. Smażymy, mieszając, przez ok. minutę, aż wątróbka zbrązowieje. Przekładamy całość na szpinak.

Podajemy natychmiast, przybrane posiekaną dymką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij