Składniki

  • 170 g herbatników pełnoziarnistych (bez jajek i orzechów)
  • 75 g roztopionego masła i trochę do smarowania
  • na nadzienie: łyżka żelatyny
  • 250 ml nektaru brzoskwiniowego
  • 115 g cukru pudru
  • 380 g serka śmietankowego
  • laska wanilii
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • na polewę: łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 ml nektaru brzoskwiniowego

Opis wykonania

Natłuszczamy tortownicę o średnicy 20 cm i wykładamy dno pergaminem. W robocie kuchennym rozdrabniamy herbatniki, dodajemy roztopione masło i szybko mieszamy. Rozkładamy i dociskamy w przygotowanej tortownicy, a następnie chłodzimy 30 minut.

Robimy nadzienie. Wsypujemy żelatynę do pięciu łyżek nektaru w małej miseczce. Dobrze mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, żeby żelatyna napęczniała, po czym stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy pozostałą część nektaru. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przekładamy cukier i serek śmietankowy do dużej miski i mieszamy mikserem. Rozcinamy laskę wanilii i wyskrobujemy wnętrze do miski. Dodajemy sok z cytryny i nektar brzoskwiniowy z żelatyną. Dobrze mieszamy mikserem. Delikatnie ubijamy śmietankę i mieszamy z masą metalową łyżką, Rozkładamy masę na podstawie z herbatników i chłodzimy przez noc lub co najmniej 4 godziny, aż deser się zetnie.

Przygotowujemy polewę brzoskwiniową. W małym rondlu umieszczamy mąkę kukurydzianą i cukier. Mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie z nektarem. Gotujemy minutę, ciągle mieszając, aż płyn zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Natychmiast zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy, po czym rozprowadzamy na serniku.

Przed podaniem chłodzimy.

Przepis nie zawiera jajek ani orzechów. W wersji bez produktów mlecznych postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy masło taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika. Zwiększamy ilość żelatyny do półtorej łyżeczki. Zastępujemy serek śmietankowy taką samą ilością serka sojowego, a kremówkę taką samą ilością śmietany sojowej.