Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g selera, dokładnie poszatkowanego
  • 50 g cebuli, dokładnie poszatkowanej
  • 200 g majonezu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól

Opis wykonania

W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale wciąż zachowają jędrność (ok.15 min). Odcedzamy wodę, czekamy, aż ziemniaki ostygną i kroimy je na kawałki. Przekładamy ziemniaki, seler i cebulę do dużej miski i mieszamy.

W mniejszej misce łączymy majonez, cukier, musztardę, ocet, pieprz i sól. Dodajemy sos do ziemniaków, selera i cebuli i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny przed podaniem (najlepiej jest pozostawić sałatkę w lodówce na całą noc).